1515

M:s krav på regeringen: Stoppa Telia-affären

Regeringen menar att de inte kan stoppa Telias köp av TV4.
Men oppositionen menar att de gömmer sig bakom paragrafer och kräver att de ska agera, skriver SvD

Foto:Anders Wiklund/TT

Regeringen har sagt att man inte kan stoppa Telias uppköp av bland annat TV4 från Bonnier-koncernen. Reglerna för börsnoterade bolag gör att ägarsamordningen, där andra statliga bolag överlägger sina affärer med regeringen, inte är möjlig att tillämpa. Det skriver Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, i ett mejl till TT.

Frågan ska avgöras i Telias styrelse och där är staten inte representerad. Frågan är heller inte sådan att den kommer att lyftas till en stämma där regeringen, med sina 37 procent av aktierna, skulle kunna rösta mot den. Därför finns det, enligt regeringen, ingen möjlighet för dem att stoppa affären.

Men oppositionen säger att det bara är nys. Regeringen gömmer sig bara bakom argumenten att de inte kan stoppa affären, säger Elisabeth Svantesson (M) till SvD. Nu kräver hon att regeringen gör allt de kan för att stoppa affären. 

"Det är en dålig idé att staten ska gå in och vara en stor ägare i TV4 och bli en dominerande aktör på mediemarknaden", säger hon till Ekot.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?