ANNONS:
Till Di.se

M:s hårdare bidragslinje ger SD-jubel

  • Foto: TT

Moderaterna skjuter över ansvaret för de långtidsarbetslösa på kommunerna vilket ger upp emot 6 miljarder om året - trots att kommunerna kompenseras. Samtidigt laddar partiet för nya jobbreformer.

 

Om första-jobbet-avdraget, som var Moderaternas största reform i den senaste höstmotionen, är det också fortsatt vill partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson inte säga. Men han utlovar  nyheter på jobbtema i onsdagens budgetmotion. 

”Vi har mycket bättre sysselsättningseffekter än de som regeringen har”, säger han.

M-budgeten innehåller även en genomgripande bidragsreform. Inte minst försörjningsstödet, eller socialbidraget som Ulf Kristersson väljer att kalla det, får en rejäl omgörning i den moderata vårmotionen som presenteras i sin helhet under onsdagen.

Det totala beloppet som ett hushåll kan få i olika former av bidrag sänks med förslaget från 28 000 till drygt 24 000 kronor. Partiet föreslår också bland annat krav på att personer med försörjningsstöd söker arbete. En ny form av samhällsjobb för alla som haft försörjningsstöd i tre månader finns också i paketet. 

”Socialbidragen var inte skapade som en permanent arbetslöshetsersättning med hundraprocentiga marginaleffekter”, säger han.

”Poängen är att du aldrig ska kunna ha högre nivåer i bidrag än om du hade haft lågt men ändå avtalsenligt betalt”, säger han vidare.

Även om besparingen på sista raden blir relativt blygsam, mellan 1 och 2 miljarder, så anser Ulf Kristersson att det är viktiga förändringar.

”Minst lika viktigt som att spara pengar är att bidragssystemen är legitima. Jag är orolig för att många människor som är fullt arbetsföra har bidrag fast de skulle kunna ha arbete”, säger han.

Samtidigt föreslår Moderaterna att a-kassan kortas från 300 till 275 dagar och att man inte kan vara längre än 300 dagar i aktivitetsersättning. Långtidsarbetslösa blir därmed i större utsträckning kommunernas angelägenhet. Totalt sparar reformerna mellan 5,3 och 5,9 miljarder kronor per år netto – efter att kommunerna kompenserats. 

”Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring. Den kan per definition inte vara hur lång som helst”, säger Ulf Kristersson.  

”Det kan inte vara rimligt att man år efter år lever på en ersättning som är till för att vara en omställning mellan två arbeten”, säger han vidare.

SD:s talesperson Oscar Sjöstedt gillar M-förslagen även om han anser att ett krav på att man söker jobb för att få försörjningsstöd är kommunernas ensak och han ”vill analysera” en bortre parentes i aktivitetsersättningen.

”Jag tycker spontant att det låter spännande och positivt. Vi måste gå i den riktningen i största allmänhet att man knyter välfärdssystemet tydligare till medborgarskapet”, säger han. 

Moderaterna har emellertid inte satt ned foten om det är medborgarskap som ska vara avgörande för när man får full access till bidragssystemet eller om man kan kvalificera sig genom exempelvis arbete. Men, att reaktionen från SD är positiv förvånar inte Ulf Kristersson.

”Jag tror att väldigt många i Sverige ser behov av en rejäl bidragsreform. Det är alldeles för många som har bidrag alldeles för länge. Våra bidragssystem är inte skapade för den situation vi har i dag”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies