1515

MRF: ”Inte längre någon motsättning mellan hållbarhet och bilism”

DEBATTINLÄGG Johan Kerttu från företaget Trivector påstår att Motorbranschens Riksförbund (MRF) missförstått rådande regelverk kring parkeringsplaneringen i Sverige. Det stämmer naturligtvis inte. Snarare ligger skillnaderna i hur vi ser på framtidens mobilitet och vilken roll den ska fylla i samhället, skriver Tommy Letzén vd för Motorbranschens Riksförbund (MRF) som ett svar på Kerttus inlägg om svensk parkeringsplanering.

Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund.
Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund.

Vår utgångspunkt är att möjligheten att välja transportsätt ska ligga nära människor och alla ska ha möjlighet till god mobilitet. Då bör planeringen utgå ifrån hur människor faktiskt reser och hur man vill bo. Man kan naturligtvis som Kerttu istället utgå ifrån politiskt skapade visioner om bilfria städer och bostadsområden. Problemet är att det skapar segregation redan från början. Att bygga bostadsområden med lågt eller till och med noll i parkeringstal, vilket faktiskt görs på allt fler håll i landet, är att utestänga stora grupper av människor. Man bygger städer för vissa, men inte för alla.

Den aktuella statliga utredningen som MRF ställer sig negativ till är ytterligare ett steg i denna olyckliga riktning. Kerttu tycks också ha glömt varför vi en gång började tillämpa parkeringsnorm i Sverige. Situationen med gatuparkering blev i många fall ohållbar, vilket innebar ett hot mot framkomlighet och trafiksäkerhet. Att inte kräva att det ordnas med parkeringsmöjligheter vid nybyggnation kommer att leda till samma situation igen.

Fler kommer att parkera på gatorna med minskad framkomlighet för alla trafikslag.

Kanske blir kommunerna tvungna att ensamma lösa parkeringsproblematiken med hjälp av skattepengar? Det är ingen bra lösning, utan det är bättre att ställa krav på parkering redan från början när nybyggnation planeras.

Som avslutning ställer Kerttu, vad man får anta, en retorisk och mindre seriös fråga om huruvida all bostadsbebyggelse ska utgöras av villor med stor tomt i framtiden?

Vi har aldrig föreslagit det, men med samma logik skulle vi kunna ställa frågan tillbaka om man inte ska sluta att ställa krav på avlopp och tillgänglighetsanpassning helt och hållet vid nybyggnation om det finns grupper som efterfrågar det? Debatten förtjänar dock en högre nivå än så när vi diskuterar så allvarliga saker som framtidens mobilitet.

Framtidens hållbara lösningar ligger i elektrifiering och ny teknik för smartare parkeringslösningar, inte i lägre krav på mobilitet och tillgänglighet. Vi kan numera konstatera att det inte längre finns någon motsättning mellan hållbarhet och bilismen i och med elbilen.

Tidigare inlägg i debatten:
”Minskade krav på parkeringsplatser innebär större valfrihet – inte mindre” 

Tommy Letzén är vd för Motorbranschens Riksförbund (MRF), som är en intresseorganisation för bilhandlare och bilverkstäder i Sverige Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna.


Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?