Annons

MP: Vi behöver höja skattetrycket i Sverige

Miljöpartiet sågar Liberalernas budgetkrav och beskriver förslaget om sänkta bolagsskatter som ”världsfrånvänt”. På sikt behöver skattekvoten höjas – inte sänkas, anser Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för MP.

Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto:Claudio Bresciani/TT

Liberalerna har de senaste veckorna lagt fram ett nytt program för att återstarta den svenska ekonomin.

Det handlar om 30 miljarder kronor i sänkta skatter på jobb och företagande, som partiet ska driva i budgetförhandlingarna med regeringen och Centerpartiet.

Men Liberalerna möter hårt motstånd och Miljöpartiet säger nej till stora, ofinansierade skattesänkningar.

”Jag kan inte förstå hur de ska få ihop det i ett läge där Sverige behöver offensiva satsningar”, säger Karolina Skog.

”På sikt behöver vi höja skattekvoten i Sverige”, fortsätter hon.

Särskilt kritisk är Karolina Skog till förslaget att sänka bolagsskatten med 7 miljarder kronor, något Liberalerna anser behövs för att stärka företagens konkurrenskraft.

”Bolagsskatten är en skatt på bolag som går med vinst. Och att vi skulle fokusera på stimulansåtgärder för stora bolag som går med vinst i år, under pandemin, det är helt världsfrånvänt”, säger hon.

Karolina Skog anser att storföretagen har bra villkor i Sverige som det är och att bolagsskatten ligger på en rimlig nivå.

”Jag tycker inte att vi ska delta i något ‘race to the bottom’ när det gäller bolagsskatten inom EU, det är inte konstruktivt”, säger hon. 

Tyngdpunkten bör istället ligga på de mindre företagen, anser Karolina Skog.

”Det vi har lärt oss den här våren är att de allra minsta företagen, enmansföretagen och småföretagen, i stora delar saknar skyddsnät. Det är det vi måste fokusera på, att förbättra tryggheten för de minsta företagen”, säger hon.

Karolina Skog håller med Liberalerna om att det behövs stimulanser i budgeten, för att hålla uppe både offentliga och privata investeringar.

Men tyngdpunkten måste ligga på gröna investeringar, som skyndar på omställningen, anser hon.

Skattesänkningarna bör framför allt utgå från den gröna skatteväxlingen, menar Karolina Skog, där sänkt skatt på arbete växlas mot högre skatt på det som är dåligt för miljön.

Hon anser även att skattesänkningarna måste omfatta personer som inte arbetar.

”För Miljöpartiet är det viktigt att vi gör en inkomstskattesänkning som även träffar dem som till exempel lever på sjuklön, som i dag betalar mer skatt än dem som har en låg förvärvsinkomst”, säger hon.

”Vi tycker att det är hemskt att de som har absolut lägst inkomst betalar mer skatt än dem som har större inkomst”, fortsätter hon.

Samtidigt som Liberalerna kräver stora skattesänkningar har partiet också manat till strid mot det man kallar för bidragslinjen.

Partiledaren Nyamko Sabunis besked inför de kommande budgetförhandlingarna är att Liberalerna kommer att säga nej till nya och utvidgade bidrag.

Karolina Skog är mycket kritisk till bidragsstoppet och påpekar att många, inte minst barnfamiljer, i dag har mycket små marginaler.

”Jag tycker att det är tondövt när så många människor inte kommer att kunna hitta ett jobb”, säger hon.

”Vi har under lång tid haft ökade ekonomiska klyftor i Sverige och grupper som tvingas leva länge på olika typer av försäkringssystem och bidrag.”

På torsdagen ska Miljöpartiets språkrör, klimatminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund, sommartala i Stockholm. De väntas då ytterligare precisera partiets krav inför budgetförhandlingarna.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?