1515

MP: Vi behöver höja skattetrycket i Sverige

Miljöpartiet sågar Liberalernas budgetkrav och beskriver förslaget om sänkta bolagsskatter som ”världsfrånvänt”. På sikt behöver skattekvoten höjas – inte sänkas, anser Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för MP.

Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto:Claudio Bresciani/TT

Liberalerna har de senaste veckorna lagt fram ett nytt program för att återstarta den svenska ekonomin.

Det handlar om 30 miljarder kronor i sänkta skatter på jobb och företagande, som partiet ska driva i budgetförhandlingarna med regeringen och Centerpartiet.

Men Liberalerna möter hårt motstånd och Miljöpartiet säger nej till stora, ofinansierade skattesänkningar.

”Jag kan inte förstå hur de ska få ihop det i ett läge där Sverige behöver offensiva satsningar”, säger Karolina Skog.

”På sikt behöver vi höja skattekvoten i Sverige”, fortsätter hon.

Särskilt kritisk är Karolina Skog till förslaget att sänka bolagsskatten med 7 miljarder kronor, något Liberalerna anser behövs för att stärka företagens konkurrenskraft.

”Bolagsskatten är en skatt på bolag som går med vinst. Och att vi skulle fokusera på stimulansåtgärder för stora bolag som går med vinst i år, under pandemin, det är helt världsfrånvänt”, säger hon.

Karolina Skog anser att storföretagen har bra villkor i Sverige som det är och att bolagsskatten ligger på en rimlig nivå.

”Jag tycker inte att vi ska delta i något ‘race to the bottom’ när det gäller bolagsskatten inom EU, det är inte konstruktivt”, säger hon. 

Tyngdpunkten bör istället ligga på de mindre företagen, anser Karolina Skog.

”Det vi har lärt oss den här våren är att de allra minsta företagen, enmansföretagen och småföretagen, i stora delar saknar skyddsnät. Det är det vi måste fokusera på, att förbättra tryggheten för de minsta företagen”, säger hon.

Karolina Skog håller med Liberalerna om att det behövs stimulanser i budgeten, för att hålla uppe både offentliga och privata investeringar.

Men tyngdpunkten måste ligga på gröna investeringar, som skyndar på omställningen, anser hon.

Skattesänkningarna bör framför allt utgå från den gröna skatteväxlingen, menar Karolina Skog, där sänkt skatt på arbete växlas mot högre skatt på det som är dåligt för miljön.

Hon anser även att skattesänkningarna måste omfatta personer som inte arbetar.

”För Miljöpartiet är det viktigt att vi gör en inkomstskattesänkning som även träffar dem som till exempel lever på sjuklön, som i dag betalar mer skatt än dem som har en låg förvärvsinkomst”, säger hon.

”Vi tycker att det är hemskt att de som har absolut lägst inkomst betalar mer skatt än dem som har större inkomst”, fortsätter hon.

Samtidigt som Liberalerna kräver stora skattesänkningar har partiet också manat till strid mot det man kallar för bidragslinjen.

Partiledaren Nyamko Sabunis besked inför de kommande budgetförhandlingarna är att Liberalerna kommer att säga nej till nya och utvidgade bidrag.

Karolina Skog är mycket kritisk till bidragsstoppet och påpekar att många, inte minst barnfamiljer, i dag har mycket små marginaler.

”Jag tycker att det är tondövt när så många människor inte kommer att kunna hitta ett jobb”, säger hon.

”Vi har under lång tid haft ökade ekonomiska klyftor i Sverige och grupper som tvingas leva länge på olika typer av försäkringssystem och bidrag.”

På torsdagen ska Miljöpartiets språkrör, klimatminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund, sommartala i Stockholm. De väntas då ytterligare precisera partiets krav inför budgetförhandlingarna.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?