ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

MP-tjänsteman sparkad efter misstänkt rysskoppling

  • Foto: Colourbox

En politisk tjänsteman på Miljöpartiets riksdagskansli tvingades bort på grund av sina kontakter med Ryssland. Han ansågs utgöra en säkerhetsrisk, skriver Aftonbladet.

”Det var täta kontakter med ambassaden. Han försökte också introducera MP-politiker för sina ryska vänner”, säger en källa till Aftonbladet.

Mannen hade många år inom MP bakom sig när han våren 2015 omplacerades från sin tjänst i riksdagen och lämnade sin anställning i augusti samma år.

Officiellt var anledningen en nyss avslutad relation med en nära kollega viket bedömdes innebära ett arbetsmiljöproblem.

I själva verket ansåg mannens närmaste chef att han utgjorde en säkerhetsrisk och hans fall har i tysthet hanterats i en mycket snäv krets inom partiorganisationen.

Flera högt uppsatta källor bekräftar för Aftonbladet att mannen sparkats på grund av kontakter med Rysslands ambassad. Syftet med kontakterna ska enligt Aftonbladets källor ha varit att påverka MP i en mer ryssvänlig riktning. Det fanns också farhågor att mannen försökt lämna ut uppgifter till Ryssland.

Tyck till