1515

MP ska vara ett miljöparti

Miljöpartiet ska åter fokusera mest på klimat och miljö.

Men på partikongressen kan vapenexport och flyktingpolitik bli heta ämnen.

Bild:TT

Mellan 800 och 1.000 miljöpartister samlas till kongress i Linköping i slutet av maj. Temat är "Ledarskap för klimatet".

Miljöpartiet har under flera år satsat på att bredda sin politiska profil, till exempel med utbildningsfrågor. Men nu är det åter till rötterna som gäller. I ett kongressdokument slår partistyrelsen fast att klimat och miljö är den absolut främsta frågan för partiet.

Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har som ministrar i regeringen fått intern kritik för att ha svikit partiets ideal inte bara i flyktingpolitiken utan också i klimatfrågan, till exempel genom en sänkning av kärnkraftsskatten.

När Fridolin och Lövin höll presskonferens inför kongressen ägnades de första 15 minuterna till att gå igenom vad MP åstadkommit i regeringen på klimatområdet.

"Det klart att det är vansinnigt viktigt att vi kommer ut med det resultatet. Det är väldigt mycket rapportering om strul i Miljöpartiet, men vi har stått pall för att genomföra de här stora reformerna", säger Lövin.

Partistyrelsens huvudförslag till kongressen handlar om en grön ekonomisk politik. Där föreslås bland annat en stor skatteöversyn på grön grund, att koldioxidskatten ska breddas så att fler utsläpp omfattas och att de statliga AP-fonderna ska fasa ut investeringar i fossil energi.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter, som varit en av partiledningens främsta kritiker, tror att det kan bli debatt om hans motion om ett absolut förbud för svensk vapenexport till diktaturer och en annan motion om en fredsminister. Partistyrelsen har avslagit båda.

Vapenexportfrågan är känslig eftersom S och MP i regeringen ännu inte satt ned foten om hur en lagskärpning ska se ut.

"Jag hoppas att kongressen kan ge partiledningen råg i ryggen för att vinna vapenexportfrågan", säger Schlyter.

Många gräsrötter har varit kritiska till att MP gått med på en stramare flyktingpolitik. Till kongressen har 19 motioner lämnats in bland annat med krav på en ny flyktingamnesti, ett kraftigt ökat antal kvotflyktingar, underlättande av familjeåterförening och att MP "med all kraft" ska verka för att den tillfälliga skärpningen av flyktingpolitiken försvinner.

Schlyter tror dock inte att MP-ledningen behöver vara rädd vare sig när det gäller flyktingpolitik eller för de senaste årens kritik om att man svikit sina ideal.

"Jag tror att de flesta miljöpartister kommer att fokusera på vad vi kan göra rätt framöver och inte vad vi gjort för fel tidigare", säger han.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?