Annons

MP-seger i handelspolitiken

Efter segdragna förhandlingar där Miljöpartiet gick segrande ur striden kom till slut regeringens nya exportstrategi. Handelsminister Anna Hallberg håller god min. Hårda klimatkrav i exportpolitiken ”stärker Sveriges varumärke”, enligt handelsministern. 

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan på pressträff om regeringens exportstrategi.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg och näringsminister Ibrahim Baylan på pressträff om regeringens exportstrategi.Foto:TT

I enlighet med förhandsbeskeden har det regionala perspektivet blivit viktigare i regeringens nya exportstrategi. 

”Vi toppar laget genom regionalt samarbete. Alla regioner ska känna sig om en del av Team Sweden”, säger handelsminister Anna Hallberg (S). 

En annan prioritering är de riktigt stora affärerna, där regeringen sedan tidigare utifrån en hemlig lista med möjliga affärer bearbetar andra länder genom bland annat främjanderesor. 

”Det får direkta effekter för fler jobb”, säger hon om arbetet som nu tillmäts större betydelse.

Sveriges andel av den globala exporten har minskat över tid, men de senaste två åren har exporten från samtliga län ökat och fler än någonsin tidigare arbetar inom exporterande företag. Det politiska målet med export och investeringspolitiken är växande export, både i absoluta tal och som andel av BNP. Och att fler små och medelstora företag ska ta steget.  

”Varje insats ska ge konkreta mätbara och praktiska resultat i företagens vardag”, säger Anna Hallberg som hoppas att även företag i startup-branschen följer med på resorna. 

Exportstrategin skulle ha presenterats i september, men hårda förhandlingar i regeringen och med samarbetspartierna gjorde att det drog ut på tiden. En rapport från Naturskyddsföreningen visade i våras att exportstöd gått till petrokemiska anläggningar i Uzbekistan och Saudiarabien, till en fossilgasledning i Kaspiska havet, men också till ett omfattande fossilgasprojekt i ryska Arktis kastade stenbumlingar i förhandlingsmaskineriet. 

Stoppet för exportgarantier och krediter till fossila företag senast 2022 är en viktig förhandlingsseger för Miljöpartiet. EKN (Exportkreditnämnden) och SEK (Svensk exportkredit) får i uppdrag att se över hur krediterna ska bidra till minskade utsläpp av växthusgaser. 

”Det har vi jobbat hårt för. Det var en hård förhandling som gick hela vägen”, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson i Miljöpartiet. 

Anna Hallberg har tidigare sagt i riksdagen att det innebär risker för svenska företags konkurrenskraft att gå före i klimatarbetet. Så lät det inte vid fredagens presskonferens, snarare tvärtom. Strategin ska bidra till de globala hållbarhetsmålen, enligt regeringen. 

”Svenska företag ligger så långt framme i klimatomställningen och har önskat att Sverige går före. Det stärker Sveriges varumärke”, säger hon.  

Exportstrategin är en del av januariavtalet som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?