1515

MP säger nej till styre med alliansen

Miljöpartiet avvisar ett blågrönt regeringssamarbete med alliansen och uppmanar i stället Centern och Liberalerna att ansluta sig till en mittenregering under ledning av Stefan Löfven.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Både Centern och Liberalerna meddelade på måndagen att de vill gå vidare och undersöka stödet för ett nytt blågrönt styre med alliansen och Miljöpartiet.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna gör dock bedömningen att detta inte är en framkomlig väg för att lösa regeringsfrågan och inte heller Miljöpartiet tycks intresserade av att ingå i en sådan konstellation.

Förutom de sakpolitiska skillnaderna handlar det om ren matematik, enligt språkrören.

“Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomröstning, för att Sverigedemokraterna skulle kunna fälla en allians-MP-regering genom att rösta på Socialdemokraternas budget”, säger Isabella Lövin.

Annie Lööf och Jan Björklund hänvisade på måndagen till att MP bytt sida och gått ihop med alliansen i Stockholms stad. Men skillnaden där är att de fem partierna har majoritet tillsammans, vilket de inte skulle få i riksdagen.

Den rimliga lösningen nu är därför att C och L lämnar alliansen och ansluter sig till S och MP, anser språkrören.

“Det är den konstellation som vi ser som är bredast och tryggast och skulle ha lättast att få igenom sin politik och sin budget i riksdagen”, säger Isabella Lövin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?