1515
Annons

MP:s toppkandidat flörtar med V – anklagar M och KD för ”skarp” högersväng

Inför nästa val vill MP:s toppkandidat till språkrörsposten bredda regeringssamarbetet och ge Vänsterpartiet mer inflytande.

”Jag tror att vi skulle kunna hitta vägar framåt i sakpolitiken”, säger Märta Stenevi.

Märta Stenevi, valberedningens förslag till nytt språkrör för Miljöpartiet.
Märta Stenevi, valberedningens förslag till nytt språkrör för Miljöpartiet.Foto:Henrik Montgomery/TT

Märta Stenevi är nästa språkrör för Miljöpartiet. I alla fall om partiets valberedning får välja.

På torsdagen presenterade valberedningen Märta Stenevi, som just nu sitter som partisekreterare, som sin kandidat inför extrakongressen i slutet av januari nästa år.

Di:s källor i partiet har beskrivit Märta Stenevi som mer stridbar gentemot Socialdemokraterna, i jämförelse med avgående Isabella Lövin.

I sitt första framträdande som toppkandidat för ledarposten i MP, spelar dock Märta Stenevi det diplomatiska kortet.

”Vi har ett gott samarbete med S, vi har styrt med dem i snart två mandatperioder. Men det är vår egen politik vi driver i regeringen”, säger hon.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har under den här mandatperioden haft ögonblick när regeringskonstellationen skakats om rejält.

Migrationen blev en ödesfråga som löste sig genom att S fick ge sig på flera punkter.

Även framgent ser Märta Stenevi att ett fortsatt samarbete med S är vägen framåt för partiet, men hon vill gärna få med sig Centern och Liberalerna på den fortsatta resan efter nästa val.

”I sak är jag övertygad om att vi även nästa mandatperiod kan hitta en bra överenskommelse inom januariavtalssamarbetet. Jag tycker att vårt samarbete i den konstellationen fungerat bra, med två partier i regeringen och två partier som stöd till regeringen”, säger Märta Stenevi.

Ett stundande problem i januaripartiernas konstellation är frågan om Vänsterpartiet.

L och C har valt att kategoriskt utesluta V från samarbete och för båda partier blir det en grannlaga uppgift att motivera ett spårbyte i den frågan för väljarna – priset för att släppa in V i värmen igen lär bli dyrt.

Trots det hoppas Märta Stenevi på ett framtida samarbete som inkluderar även V, något också Per Bolund tidigare öppnat för.

”Vänsterpartiet hoppas jag att vi ska fortsätta ha en konstruktiv diskussion med, som vi hade förra mandatperioden. Det är inte på grund av oss som de inte är med i den här konstellationen. Jag tror att vi skulle kunna hitta vägar framåt i sakpolitiken”, säger hon.

Märta Stenevi stänger inga dörrar för Moderaterna och Kristdemokraterna, men stalltipset är höga odds på ett samarbete högerut.

”Jag tycker att Moderaterna och Kristdemokraterna gjort en väldigt skarp sväng åt det konservativa och nationalistiska hållet. Det ser jag med stor oro på. Sedan ska jag inte säga att vi inte skulle sätta oss vid ett förhandlingsbord med dem, men jag har svårt att se att vi kan komma överens”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?