Annons

MP nobbar volymmål i migrationspolitiken: ”Varit väldigt tydliga”

Miljöpartiet kan inte tänka sig att gå med på ett volymmål för hur många asylsökande och flyktingar Sverige kan ta emot per år.

”Vi måste värna asylrätten”, säger språkröret och vice statsministern Isabella Lövin i en intervju i TV4 men vill inte säga om frågan väger så tungt att det kan få partiet att överväga att lämna regeringen.

Foto:Henrik Montgomery/TT

I en efterföljande intervju i Sveriges Radios P1 Morgon gör hon klart att Miljöpartiet inte kan stå bakom en proposition från regeringen med ett volymmål. Men en möjlighet att komma runt det, som dock inte Lövin säger något om, skulle kunna vara att riksdagen får arbeta fram ett eget förslag.

Hon säger att MP inte har gett upp hoppet om att få en uppgörelse om migrationspolitiken i den parlamentariska kommittén, trots att regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlar med andra partier utan MP.

”Vi vill ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik och vi fortsätter att arbeta för det”, sade Isabella Lövin till TT på väg in till intervjun med TV4.

Men ett volymmål, en siffra på antalet asylsökande som Sverige kan ta emot och som ska styra politiken, är inget som partiet kan tänka sig. Hon vill dock inte säga om det är en så viktig fråga att det kan få MP att överväga att lämna regeringen.

”Vi har varit väldigt tydliga med att det inte är något som vi kan ställa upp på”, säger Lövin i intervjun i TV4.

”Då kommer man att behöva använda det som en kran – när man behöver strypa åt viktiga rättigheter som familjeåterförening eller att hbtq-flyktingar ska komma till Sverige – för att man ska uppnå det här målet”, säger Lövin.

”Vi måste värna asylrätten, nästa gång kan det vara jag eller du som behöver fly”, säger Lövin och lägger till att Sverige också har en viktig roll i att försvara den rätten.

Börjar Sverige rucka på den så blir det svårt att få andra att leva upp till den, enligt vice statsministern.

Under helgen har det funnits uppgifter om krismöten i partiet på grund av motsättningarna i regeringen om migrationspolitiken. Det finns slitningar även om flera andra stora frågor och partiet pressas också av opinionssiffror som sjunker från en redan låg nivå.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?