ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

MP: Låt skatten för vindkraft stanna lokalt

Miljöpartiet föreslår att fastighetsskatten för vattenkraften och vindkraften ska tillfalla de regioner och kommuner där den produceras.

Närboende ska också erbjudas att köpa andelar när det byggs vindkraft.

Förslagen presenteras på årets upplaga av Landsbygdsriksdagen som pågår i Örnsköldsvik.

"Det är en stor investering och förändring för att se till att lite av de stora värden som skapas när vi ställer om till ett hundra procent förnybart energisystem också stannar i de bygder där de skapas", säger språkröret Gustav Fridolin (MP).

Många andra länder har i dag redan detta system och såväl OECD som kraftbolagen har efterfrågat ett sådant system, framhåller han.

MP vill därför att fastighetsskatten för vattenkraft ska tillfalla respektive region och fastighetsskatten för vindkraften till de aktuella kommunerna. För vattenkraften handlar det om cirka 1 miljard kronor i slutet av nästa mandatperiod och en kvarts miljard för vindkraften.

"Det är en rättvisefråga. Det är människor lokalt som släpper till sin natur, sina jakt- och svampmarker när det byggs vindkraftverk. Det är rimligt att de känner att det kommer något tillbaka", säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Miljöpartiet föreslår också att lokalbefolkningen ska erbjudas rätt att köpa andelar i bolag som bygger vindkraftverk.

"Det finns ett sådant system i Danmark i dag. Grundprincipen ska vara att om jag är berörd av den här investeringen ska jag också ha rätt att vara delägare", säger Fridolin.

Ett sådant system skulle också göra det lättare att få med sig lokalbefolkningen när investeringar görs, tror MP.

Landsbygdsriksdagen inleddes med ett tal av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han avslöjade då nyheten att Socialdemokraterna vill luckra upp strandskyddet.

"Det här är jätteviktigt för att få en bra utveckling på landsbygden", säger han till TT

"Jag har under min Sverigeresa besökt snart alla landsbygdskommuner, och det finns en fråga som har kommit upp i varenda kommun, och det är byggande i strandnära lägen. Det visar sig att lagstiftningen som den förra regeringen införde inte fungerar i praktiken. Framför allt inte i Norrlands inland, delar av Mellansverige och södra Sverige i landsbygdskommunerna", säger Sven-Erik Bucht.

I fredags föreslog Centern att det generella strandskyddet helt ska avskaffas med undantag för områden med stora naturvärden.

Sven-Erik Bucht avslöjade också att regeringen för närvarande tittar på förslaget att man ska kunna skriva av studielånen, om man flyttar till vissa glesbygdsorter.

"Vi tittar på den norska modellen med den möjligheten. Men det räcker inte. Vi tittar på hela frågan om kompetensförsörjningen. Det är en fråga som kommer upp varje gång jag träffar företag ute i landet", säger Bucht.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer