1515

MP kräver högre hastighet på tågen

Ett medelmåttigt och märkligt förslag, tycker bostadsminister Peter Eriksson (MP). Miljöpartiet går inte på Trafikverkets linje i kommande regeringsdiskussioner.

Bild:TT

"Vi föredrar att man genomför projektet som det var tänkt, med Sverigeförhandlingen. Då får vi också in fler bostäder och vi får kommuner som är med på tåget och är beredda att medfinansiera. Hela den biten förlorar vi om man går på Trafikverkets linje", säger Peter Eriksson.

"Hela den förhandlingen, som handlar om 50 000 bostäder eller mer, är antagligen meningslös."

Han menar att den så kallade Sverigeförhandlingen inte gäller om man inte använder ny teknik med tåg som kör över 300 kilometer i timmen och efter den tänkta tidsplanen.

"Med Trafikverkets förslag blir det betydligt förskjutet i tiden, förutom att det är ett sämre alternativ", säger han.

Miljöpartiet nöjer sig inte med tåg i 250 kilometer i timmen. De tågen blir inte lika konkurrenskraftiga gentemot flyget.

"Vi tycker att man ska ha den moderna hastigheten för att göra tåget till ett seriöst alternativ till flyget. Det här är något som Sveriges kommuner och landsting har ställt sig bakom", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) och fortsätter:

"De här spåren ska ligga i minst 100 år och ska inte byggas med gammal teknik utan vara modern och framåtsyftande."

Miljöpartiet vill även att finansieringsmodellen ses över och är emot att bygga den nya järnvägen i etapper.

"Vi tycker att man kan bilda ett bolag och prova olika finansieringsformer, använda EU-medel eller gröna obligationer och planera att bygga sträckan Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg mycket snabbare", säger Isabella Lövin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?