1515
Annons

MP kampanjflörtar med Göran Persson – kritiseras internt

Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.

Det möter kritik i partiet.

Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.
Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund vid en pressträff vid Miljöpartiets valupptakt i Karlstad. Miljöpartiet går till val på att bygga det gröna folkhemmet. En slogan den tidigare S-ledaren Göran Persson använde första gången 1996.Foto:Tommy Pedersen/TT; Cornelia Jönsson

En annan slogan MP återanvänder till årets val är ”Alla ska med ”. Något som Socialdemokraterna gick till val på 2006.

På MP:s valaffischer kommer det nu att stå: ”Alla ska med när Sverige ställer om”.

”Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, alla ska med. Vi går till val med politik för starkt klimatarbete, stark välfärd och ökad jämlikhet”, säger språkröret Märta Stenevi när hon och Per Bolund inleder partiets valupptakt i Karlstad. 

Men återanvändandet av tidigare socialdemokratiska valslogans möter kritik i partiet.

”Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det”, säger Daniel Helldén, som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm.

Han tycker också att partiets prioriteringar blir för ofokuserade och anslaget för brett.

”Det blir många frågor och otydlighet. Den enda fråga vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna, och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där, vi kommer inte ha tid i tre månader att trumma in andra frågor till väljarna”, säger han till TT. 

Märta Stenevi manar till strid mot alla partier som inte tar klimathotet på allvar.

”Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra kaos med alla som försöker hindra klimaträttvisan”, säger hon.

Enligt partisekreterare Katrin Wissing prioriterar Miljöpartiet tre områden inför valet: Miljö och klimat, jämställdhet och demokrati samt mänskliga rättigheter.

Samtidigt understryker hon att partiet har bredare ambitioner än så.

”Vi vill visa att vi har svaren på alla samhällets utmaningar”, säger hon. 

Valanalysen från förra valet konstaterade att sex prioriterade frågor som partiet då prioriterade var ”för många för ett litet parti att nå ut med”.

Daniel Helldén tycker inte att partiet lever upp till den slutsatsen.

”Nej, det tycker jag inte, även om det är tre frågor nu, så är det ändå så att man vill ha in alla frågor. Vi har en fråga som är vår, där ska vi ligga, vi har en eller en och halv procent som vi behöver fånga hem, då ska vi jobba med det”, säger han.

Språkröret Per Bolund gick till hårt angrepp mot övriga partier i sitt tal.

”Det gör mig så förbannad att alla, ja faktiskt alla andra partier från V till SD, med berått mod mitt i klimatkrisen väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver.”

”Jag har bara en sak att säga till alla partier, från V till SD som plötsligt vill rea ut klimatet och vår framtid: Skämmes ta mig fan!”

Han kritiserade särskilt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

”Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner. Hennes Vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest. De är beredda att gå ihop med det mest högerextrema partiet i svensk politik för att montera ner klimatpolitiken och medvetet skada klimatet”, säger Bolund.

Miljöpartiet vill göra det lättare att bygga laddinfrastruktur i bostadsrättsföreningar och hyreshus. Partiet vill satsa tre miljarder kronor för att ändra på förutsättningarna för detta.

Det ska genom att rensa upp regelkrångel för samfälligheter så att enskilda hushåll får rätt till laddinfrastruktur. Sverige bör vidare begära undantag från EU:s statsstödsregler för att hyres- och bostadsrättsföreningar ska kunna få stöd för nya laddstolpar samt öka ladda-bil-stödet för att tillgodose ökad efterfrågan på stöd för att bygga laddinfrastruktur.


Snusgrossist i konkurs – sålde tobak utan tillstånd

Bolaget bakom den betydande tobaksgrossisten Årsta Gross är en av juni månads största konkurser, med skatteskulder i miljonklassen.

Enligt flera uppgiftslämnare till Di bedrivs dock fortfarande rörelsen – trots att bolaget nekades tillstånd att sälja tobak redan för två år sedan.

Årsta Gross, i grosshandelsområdet Årsta Partihallar i södra Stockholm, den 29 juni 2022. Fastighet: Particentralen 6, som ägs av Sagax.
Årsta Gross, i grosshandelsområdet Årsta Partihallar i södra Stockholm, den 29 juni 2022. Fastighet: Particentralen 6, som ägs av Sagax.Foto:Martin Lindgren

Tobaksgrossisten Årsta Gross, som drivs via bolaget Sweden Snus Gross AB och är en av de större i sitt slag, försattes i konkurs i början av juni. Konkursen var en av den månadens största mätt i omsättning för det konkursade bolaget, 65 miljoner kronor år 2020, enligt uppgifter från kreditupplysningsföretaget Creditsafe till Di. Rörelseresultatet samma år blev minus 3,3 Mkr.

Skulderna till staten (skatteskulder) var vid konkursansökan den 30 mars i år 1,83 Mkr. Förutom skatteskulder syns i Creditsafes kreditrapport skulder till Postnord på ungefär en kvarts miljon kronor och till en tillverkare av nikotinportioner på halva det beloppet.

Di har utan framgång försökt få tag i företrädare för grossisten, som har bedrivit butiksrörelse i en lokal i Årsta Partihallar i Stockholm där Handelsbanken tidigare bedrev kontorsrörelse. Vid Di:s besök där i onsdags kväll var lokalen stängd, men en person som vid tillfället arbetade i samma byggnad uppgav att rörelse bedrevs där dagtid.

Samma besked lämnades dagen efter till Di från fastighetsägaren, det börsnoterade fastighetsbolaget Sagax: grossistbutiken var öppen dagen efter Di:s besök. Snus Gross Sweden AB har dock inte varit hyresgäst under Sagax treåriga ägande, åtminstone inte i första hand.

Enligt en tredje uppgiftslämnare till Di har rörelsen i Årsta Gross, som i skrivande stund har en aktiv hemsida, bestått av att sälja främst tobaksvaror till sådana mindre jourlivsbutiker i Stockholm med omnejd som inte har fått kredit hos dominanten inom svensk tobaksdistribution, Swedish Match-ägda SMD Logistics. Årsta Gross är en av två större aktörer inom denna nisch, uppger tobaksbranschkällan till Di.

Enligt uppgiftslämnaren har de regler om obligatoriskt tillstånd för att sälja tobaksvaror, både i grossist- och detaljistled, som infördes 2019 eroderat kundbasen för Årstagrossen genom att flera av dess kunder nekats tillstånd.

Detta har även drabbat själva Årsta Gross, som också har blivit av med sitt tobaksförsäljningstillstånd. Det skedde 2020, och av beslutet om att avslå ansökan framgår att avslaget skedde på grund av flera oegentligheter i bolaget Sweden Snus Gross och hos dess ägare (se faktaruta). Bland annat har ägarförhållandena kring bolaget varit oklara.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?