Annons

MP hotar lämna regeringen: ”Måste finnas någon form av gränser”

Centerpartiets budgetbesked väcker vrede inom Miljöpartiet och på onsdagen samlas partiet för att diskutera sin framtid i regeringen.

”Jag är oerhört arg och tycker att det måste finnas någon form av gränser för hur mycket Annie Lööfs ego får styra i svensk politik”, säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson.

Miljöpartisterna Per Bolund, språkrör (t v), och Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson (t h). I mitten Annie Lööf (C).
Miljöpartisterna Per Bolund, språkrör (t v), och Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson (t h). I mitten Annie Lööf (C).Foto:Gustaf Månsson; Jack Mikrut; Jesper Frisk

Samtidigt som statsminister Magdalena Andersson (S) försöker tona ned förlusten med budgeten, växer ilskan inom Miljöpartiet.

Centerpartiet dröjde in i det sista med sitt besked om budgeten och inom Miljöpartiet tycks de flesta varit inställda på att regeringen till slut skulle få Centerns stöd.

Känner ni er lurade?
”Det är inte utan att det faktiskt är ganska förbluffande i och med att vi har hållit fast vid det som också var ett krav från Centerpartiet, att vi inte förhandlar budgeten med Vänsterpartiet. Det har vi inte gjort heller”, säger Per Bolund, språkrör och miljö- och klimatminister, och fortsätter:

”Alla de kriterier som vi har kommit överens om med Centerpartiet och som vi också har arbetat efter är uppfyllda. Då är det klart jag är väldigt upprörd över att Centerpartiet inte, som vi ser det, lever upp till sina åtaganden.”

Miljöpartiet kommer att samlas under onsdagen för att diskutera hur man ska gå vidare nu, efter Annie Lööfs besked.

Givet hur Centerpartiet agerar, går det att långsiktigt styra med det här underlaget?
”Det är väl precis den typen av frågor som vi nu behöver fundera över, vad det finns för förutsättningar att styra Sverige i den osäkra situation som har uppstått”, säger han.

Även Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, är upprörd.

”Jag är oerhört arg och tycker att det måste finnas någon form av gränser för hur mycket Annie Lööfs ego får styra i svensk politik”, säger hon till Di på onsdagsförmiddagen.

Per Bolund anser att regeringen och Miljöpartiet har levt upp till Centerpartiets krav, både när det gäller statsministeromröstningen och budgeten.

”Vi har gjort en överenskommelse med Centerpartiet, där vi har kommit överens med dem om, som vi tycker är tre bra propositioner, om skogspolitiken, om strandskyddet och om las. Där anser vi att den uppgörelsen bygger på att vi både får en rödgrön regering men också att den regeringen kan genomföra sin politik”, säger han.

”Inte minst är det viktiga delar av skogspolitiken som ligger i budgeten och som nu riskerar att falla genom Centerpartiets agerande”, fortsätter han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera