1515

MP hotar lämna regeringen: ”Måste finnas någon form av gränser”

Centerpartiets budgetbesked väcker vrede inom Miljöpartiet och på onsdagen samlas partiet för att diskutera sin framtid i regeringen.

”Jag är oerhört arg och tycker att det måste finnas någon form av gränser för hur mycket Annie Lööfs ego får styra i svensk politik”, säger Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson.

Miljöpartisterna Per Bolund, språkrör (t v), och Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson (t h). I mitten Annie Lööf (C).
Miljöpartisterna Per Bolund, språkrör (t v), och Karolina Skog, ekonomiskpolitisk talesperson (t h). I mitten Annie Lööf (C).Foto:Gustaf Månsson; Jack Mikrut; Jesper Frisk

Samtidigt som statsminister Magdalena Andersson (S) försöker tona ned förlusten med budgeten, växer ilskan inom Miljöpartiet.

Centerpartiet dröjde in i det sista med sitt besked om budgeten och inom Miljöpartiet tycks de flesta varit inställda på att regeringen till slut skulle få Centerns stöd.

Känner ni er lurade?
”Det är inte utan att det faktiskt är ganska förbluffande i och med att vi har hållit fast vid det som också var ett krav från Centerpartiet, att vi inte förhandlar budgeten med Vänsterpartiet. Det har vi inte gjort heller”, säger Per Bolund, språkrör och miljö- och klimatminister, och fortsätter:

”Alla de kriterier som vi har kommit överens om med Centerpartiet och som vi också har arbetat efter är uppfyllda. Då är det klart jag är väldigt upprörd över att Centerpartiet inte, som vi ser det, lever upp till sina åtaganden.”

Miljöpartiet kommer att samlas under onsdagen för att diskutera hur man ska gå vidare nu, efter Annie Lööfs besked.

Givet hur Centerpartiet agerar, går det att långsiktigt styra med det här underlaget?
”Det är väl precis den typen av frågor som vi nu behöver fundera över, vad det finns för förutsättningar att styra Sverige i den osäkra situation som har uppstått”, säger han.

Även Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, är upprörd.

”Jag är oerhört arg och tycker att det måste finnas någon form av gränser för hur mycket Annie Lööfs ego får styra i svensk politik”, säger hon till Di på onsdagsförmiddagen.

Per Bolund anser att regeringen och Miljöpartiet har levt upp till Centerpartiets krav, både när det gäller statsministeromröstningen och budgeten.

”Vi har gjort en överenskommelse med Centerpartiet, där vi har kommit överens med dem om, som vi tycker är tre bra propositioner, om skogspolitiken, om strandskyddet och om las. Där anser vi att den uppgörelsen bygger på att vi både får en rödgrön regering men också att den regeringen kan genomföra sin politik”, säger han.

”Inte minst är det viktiga delar av skogspolitiken som ligger i budgeten och som nu riskerar att falla genom Centerpartiets agerande”, fortsätter han.


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?