1515
Annons

MP föreslår skattefri delning

Miljöpartiet vill att det ska vara skattefritt upp till 40 000 kronor att hyra ut sin bil, sina prylar eller sitt boende.
Partiet vill att fler ska dela sina prylar med andra.

Förslaget syftar till att uppmuntra människor att delta i den så kallade delningsekonomin. Biträdande finansminister Per Bolund (MP) pekar på att många smarta delningstjänster i form av appar växer fram.

"Ett av hindren är att man inte riktigt känner till vilka regler som gäller och vilka regler man måste följa. Då vill vi göra det så enkelt som möjligt genom att ha skattefrihet upp till 40 000 kronor för att man hyr ut en brudklänning som hänger i garderoben, eller en borrmaskin eller en barnvagn", säger Bolund.

Miljöpartiet vill minska behovet av att köpa nytt så att naturens resurser utnyttjas bättre. Enligt en utredning som presenterades tidigare i vår så går 98 av 100 kronor av svenskars konsumtion åt till att köpa nya saker.

Bolund anser också att det behövs översyn av reglerna för tjänsteföretag för att underlätta delningstjänster mellan privatpersoner. Ett exempel är att restaurangregler inte ska behöva gälla för dem som erbjuder middag mot betalning i sitt eget hem.

Experter: Prisrekorden haglar – så ska du göra med ditt elavtal

Prisrekorden duggar tätt på elmarknaden samtidigt som det är historiskt dyrt att som konsument binda sitt elpris. Det gör valet mellan ett rörligt, fast eller timbaserat elavtal svårt. 

Di har talat med två experter som reder ut hur du ska göra med ditt avtal inför vintern som spås bjuda på nya prisrekord.

Foto:TT

Oron är just nu hög inför den kommande vinterns elräkningar. Det märks inte minst på de många förfrågningar som elrådgivarna just nu får ta emot. Men sällan, om någonsin, har det varit så dyrt att försäkra sig mot extrema pristoppar som just nu. 

”Genom åren har det varit enstaka timmar eller dagar där elpriset varit väldigt dyrt, men ska du binda ditt elpris en längre tid så är den här prisbilden nog ganska unik”, konstaterar Ann-Catrin Dahlbom som är partneransvarig på prisjämförelsesajten Elskling. 

Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.
Ann-Catrin Dahlbom, partneransvarig på Elskling.Foto:Press

En snabb sökning på jämförelsesajten ger vid handen att ett ettårigt avtal i de dyraste prisområdena i söder just nu går på runt 3,50 kronor per kilowattimme. Huruvida det är en bra eller dålig affär är dock omöjligt att säga. 

Anledningen till att det är så dyrt att binda elpriset just nu är att det är så svårt för elbolagen att förutse priset. Det man betalar för är att bli av med risken, som i stället elbolaget tar över. 

”Ettårsavtalen är otroligt höga, men tecknar man på tre år eller längre är det i alla fall lite lägre”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Eftersom många bolag helt slutat med att erbjuda fasta elavtal, just på grund av den ekonomiska risken, minskar dessutom konkurrensen mellan de bolag som har kvar avtalstypen. 

Ett rörligt avtal kan enligt Ann-Catrin Dahlbom löna sig, förutsatt att man klarar smällen det innebär med ett riktigt högt elpris på kanske uppemot 4 kronor under de månader som förbrukningen är som högst. Oavsett vad man väljer bör man ha koll på när gällande avtal löper ut samt på sin elanvändning. 

När det kommer till rörligt pris finns det numera två varianter att välja på. Traditionellt sett har ett rörligt pris inneburit att man varje månad betalar snittpriset för elen under den månaden. Numera kan man dock teckna så kallade timavtal för att spara pengar genom att styra sin elförbrukning till de tider då elen är billig. 

”Det har blivit vanligare. Dels för att fler säljer den typen av abonnemang, dels för att det kommer smarta uppfinningar som möjliggör att du kan styra din elanvändning mot elpriset”, säger Ann-Catrin Dahlbom. 

Avtalsformen är dock inte för alla. Det krävs att man är beredd att engagera och hålla koll på hur priset rör sig för att få ned sin elkostnad. Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, påpekar att den som tecknar timpris och inte anpassar sin förbrukning definitivt kan få en högre elräkning jämfört med att välja rörligt. 

”Följer man normalkonsumtionen tar man ut sin el när det är som dyrast, och då kommer det att kosta som mest. Mer än om man hade haft ett traditionellt rörligt avtal.”

Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.
Jerker Sidén, analytiker på Energimarknadsinspektionen.Foto:Press

I stället lämpar sig timavtalen för de kunder som har möjlighet att styra sin förbrukning till billiga timmar, till exempel genom att stänga av värmen i huset under de dyraste timmarna eller genom att ladda bilen på natten.

Generellt tycker han att man bör utgå ifrån sin egen situation och de förutsättningar man har. 

”Även om det är väldigt dyra fasta avtal i dagsläget kan det ändå vara så att man värderar säkerheten i att veta vad priset blir, även om det är högt.”

Energimarknadsinspektionen har noterat den höga volatiliteten och även om myndigheten inte har som uppgift att ta fram prognoser tror man liksom en del andra bedömare att priserna i vinter kommer att vara höga. Osäkerheten i resten av Europa påverkar i stor grad. 

”Vad man ska välja för avtal handlar mycket om förbrukning. Historiskt sett har det varit billigare med rörligt, och det är inbyggt i systemet. Men de som tecknade fast pris för ett år sedan sitter ju i en ganska bra situation just nu.”

Terminspriserna kan ge viss ledning om vart priserna är på väg, men ska inte ses som en prognos. De speglar snarare kostnaderna aktörerna på elmarknaden har för att prissäkra. I förra veckan låg terminspriset för kvartal 4 på 264,20 euro per megawattimme enligt Energimarknadsinspektionens senaste veckobrev. 

Thomas Björkström, vd på Energimarknadsbyrån, rekommenderar ett avtal som man är bekväm med och som passar hushållsekonomin. Han tycker att man får vara beredd på att priserna kan stiga ytterligare. 

”Att förbruka så lite el som möjligt har aldrig varit så viktigt som nu”, säger han och konstaterar att det fortfarande är vanligt att konsumenter hör av sig till vägledningen med frågor om att binda elpriset.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera