Annons

Motvind för brittiska konsumenter

Konsumenterna, som varit en stöttesten efter Brexitomröstningen, möter nya motvindar under 2017 vilket väntas dämpa tillväxten.

Det sade Mark Carney, chef för Bank of England, på måndagen enligt Bloomberg News.

Han sade att BOE kommer att bevaka utvecklingen noga då inverkan av pundförsvagningen slår igenom i priserna.

"På senare tid så har det funnits tecken på en fortsatt solid konsumtionstillväxt inhemskt och starkare tillväxtutsikter globalt", sade han, men varnade samtidigt för att en konsumtionsledd tillväxt tenderar att vara både svagare och mindre uthållig.

Han upprepade BOE:s neutrala hållning om att räntan kan såväl höjas som sänkas, och att det finns begränsningar för hur mycket som inflationen kan tillåtas gå över målet.

Hur hushållen svarar på högre inflation i takt med att Storbritannien börjar förhandla fram sin skilsmässa från EU kommer att vara avgörande.

"Hur hushållens konsumtion utvecklas, och den tillfälliga avvägning som hushållen gör, kommer att vara viktiga överväganden under det kommande året", sade han.

Han duckade för en fråga om pundet kan tappa ytterligare och sade endast att pundet kan "gå upp och ned".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?