Annons

Motståndet växer mot storregioner

Planerna på nya storregioner möter hårt motstånd och nu mullrar det även i S-leden. Förslaget till ny länsindelning väcker starka känslor på många håll i landet.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Bild:TT

Det är ingen enkel uppgift som väntar civilminister Ardalan Shekarabi (S). Försöken att rita om den svenska kartan och ersätta dagens 21 län med sex nya storregioner möter motstånd runt om i landet.
 
Kritiken kommer inte bara från de politiska motståndarna, utan även i de egna S-leden finns många som är skeptiska till planerna.
 
En av dem är Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han konstaterar att många i kommunen har starka band till Sörmland och Stockholm.
 
Men enligt det förslag som ligger på bordet nu ska Östergötland slås ihop med Smålandslänen Kronoberg, Jönköping och Kalmar. Lars Stjernkvist är kritisk.
 
”Om man nu ska ha regioner så måste man utgå från hur människor faktiskt rör sig, det är en gammal god princip när man ritar kartor”, säger han.
 
Även Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, har invändningar. Han anser att den nya Svealandsregionen är för utspridd och har svårt att se den naturliga kopplingen till Dalarna och Gävleborg.
 
”De logiska banden finns inte där, vi är väldigt orienterade åt Stockholmshållet”, säger han.
 
Regeringen vill att tre nya regioner ska vara på plats redan 2019. Förutom Svealand handlar det om ett utbyggt Västra Götaland och ett nytt storlän i Norrland.
 
Men i de nordligaste länen är motståndet stort. I Jämtland och Norrbotten har över 40.000 namnunderskrifter samlats in med krav på en folkomröstning. Moderaterna har även inlett en namninsamling i Västerbotten.
 
”Motståndet växer hela tiden och debatten blir allt hetare”, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten och tidigare S-minister.
 
Han tror inte att det går att tvinga fram en ny storregion i Norrland om inte invånarna själva är med på noterna. Han konstaterar även att det finns ett motstånd i riksdagen.
 
”När man gör en ny länsindelning som är den största sedan 1600-talet så är det önskvärt att det finns en hyggligt bred majoritet. Men det kan man inte se i dag”, säger Sven-Erik Österberg.
 
Även längre söderut förs en livlig debatt storregionerna, och då inte bara i Halland där motståndet är stort. I Kronoberg säger man nej till den föreslagna länsindelningen.
 
”Vi ser inte det folkliga stödet för att bilda en storregion”, säger Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande.
 
Anna Fransson konstaterar att regionfrågan inte är någon ny fråga för Socialdemokraterna i Kronoberg. Tvärt om tycks det vara ett ämne som har dragits i långbänk.
 
”Första gången vi diskuterade det här i mitt partidistrikt var 1995”, säger hon.
 
Lars Stjernkvist skulle helst se att regionplanerna stoppades helt. Han anser liksom många andra kritiker att för mycket fokus ligger på sjukvården, och att tyngdpunkten i stället borde ligga på jobb, tillväxt och infrastruktur.
 
För den högspecialiserade vården krävs snarare samordning på nationell och internationell nivå än på regionnivå, anser han.
 
”Mycket talar för att storregionerna inte kommer att lösa sjukvårdens problem”, säger han.
 
Ytterligare en aspekt av regionfrågan handlar om politisk representation. Hans Ekström sitter konstitutionsutskottet och är S-riksdagsgruppens talesperson i frågan. Han påpekar att det skulle bli betydligt färre förtroendevalda med den nya länsindelningen.
 
”Man skulle ljuga om man inte sa att det finns ett problem i att kommuner blir utan företrädare i det regionala parlamentet”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera