Annons

Motigt år för hedgefonder

Motvinden för stora hedgefondförvaltare som Brummer & Partners och Catella fortsätter.
Däremot har trendföljande hedgefonder och några aktiefokuserade fonder en stark period bakom sig.

Fondbolaget Catella har under året tappat flera meriterade fondförvaltare. Samtidigt har fonden Catella Hedge, med ett förvaltat kapital på närmare 14 miljarder kronor, det motigt. Fonden har backat med 1,7 procent hittills under året.

Branschjätten Brummer & Partners har under året vänt en negativ utveckling, men den största fonden Multi-Strategy ligger fortfarande under nollstrecket. Fonden är en så kallad fond-i-fond och representerar ett snitt av Brummergruppens fonder.

En av årets vinnare inom hedgefondkategorin är fondbolaget Prior & Nilsson som förvaltar 2 miljarder kronor. Lågriskfonden Yield ligger på plus 2 procent och den aktiefokuserade hedgefonden Idea har klättrat med 10 procent.

”Det mesta har gått vår väg när det gäller aktieval under året. Vi har varit positiva till bland annat verkstad och fastighetsaktier, och helt undvikit minor”, säger PO Nilsson, som tillsammans med Torgny Prior förvaltar fonderna.

”Ett sådant här år, med stora skillnader i kursutveckling, passar vår förvaltningsstil väl. Sandvik och Volvo är innehav som gått bra. Fastighetsbolaget Platzer har gått ruskigt bra och Skanska och Catena är andra fina innehav i portföljen.”

Vad tror du om börshösten?
”Centralbankerna fortsätter att stimulera, vilket är grunden för ett bra börsklimat. Det är sannolikt en tid efter de första åtstramningarna som marknaderna vänder, då vinsterna bör trumfa den initiala ränteuppgången.”

PO Nilsson vill ändå varna för tänkbara stormar.

”Det finns alltid risk för störningar, exempelvis förnyad oro för låga oljepriser, Kinas tillväxt eller utgången av presidentvalet i USA. Alla vilka man för tillfället lagt på hyllan”, säger han.

Två andra aktiebaserade hedgefonder som lyckats väl under 2016 är Origo Quest och Gladiator. Fonderna hade vid månadsskiftet stigit med cirka 10 procent.

Hedgefonder med trendföljande strategier, även kallat CTA, fortsätter att gå bra. Svenska hedgefonder inom CTA är exempelvis SEB Asset Selection och RPM Evolving CTA. De har avkastat mellan 6-8 procent i år.

Hedgefonders svaga prestationer under året har enligt eVestment Hedge Report resulterat i utflöden på den globala marknaden motsvarande 200 miljarder kronor. Det är de största utflödena sedan 2011.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?