Motigt år för hedgefonder

Motvinden för stora hedgefondförvaltare som Brummer & Partners och Catella fortsätter.
Däremot har trendföljande hedgefonder och några aktiefokuserade fonder en stark period bakom sig.

Fondbolaget Catella har under året tappat flera meriterade fondförvaltare. Samtidigt har fonden Catella Hedge, med ett förvaltat kapital på närmare 14 miljarder kronor, det motigt. Fonden har backat med 1,7 procent hittills under året.

Branschjätten Brummer & Partners har under året vänt en negativ utveckling, men den största fonden Multi-Strategy ligger fortfarande under nollstrecket. Fonden är en så kallad fond-i-fond och representerar ett snitt av Brummergruppens fonder.

En av årets vinnare inom hedgefondkategorin är fondbolaget Prior & Nilsson som förvaltar 2 miljarder kronor. Lågriskfonden Yield ligger på plus 2 procent och den aktiefokuserade hedgefonden Idea har klättrat med 10 procent.

”Det mesta har gått vår väg när det gäller aktieval under året. Vi har varit positiva till bland annat verkstad och fastighetsaktier, och helt undvikit minor”, säger PO Nilsson, som tillsammans med Torgny Prior förvaltar fonderna.

”Ett sådant här år, med stora skillnader i kursutveckling, passar vår förvaltningsstil väl. Sandvik och Volvo är innehav som gått bra. Fastighetsbolaget Platzer har gått ruskigt bra och Skanska och Catena är andra fina innehav i portföljen.”

Vad tror du om börshösten?
”Centralbankerna fortsätter att stimulera, vilket är grunden för ett bra börsklimat. Det är sannolikt en tid efter de första åtstramningarna som marknaderna vänder, då vinsterna bör trumfa den initiala ränteuppgången.”

PO Nilsson vill ändå varna för tänkbara stormar.

”Det finns alltid risk för störningar, exempelvis förnyad oro för låga oljepriser, Kinas tillväxt eller utgången av presidentvalet i USA. Alla vilka man för tillfället lagt på hyllan”, säger han.

Två andra aktiebaserade hedgefonder som lyckats väl under 2016 är Origo Quest och Gladiator. Fonderna hade vid månadsskiftet stigit med cirka 10 procent.

Hedgefonder med trendföljande strategier, även kallat CTA, fortsätter att gå bra. Svenska hedgefonder inom CTA är exempelvis SEB Asset Selection och RPM Evolving CTA. De har avkastat mellan 6-8 procent i år.

Hedgefonders svaga prestationer under året har enligt eVestment Hedge Report resulterat i utflöden på den globala marknaden motsvarande 200 miljarder kronor. Det är de största utflödena sedan 2011.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?