Annons

Mötesmangling av budet hos LO: ”Det ska ta den tid det tar”

Di får fatt på LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en rökpaus vid 10-tiden på fredagen utanför LO-borgen. Det väntas att bli en lång dag med upprepade styrelsemöten i såväl LO som förbunden.

”Man har sagt att det ska ta den tid det tar”, säger Sigrid Boe på LO:s pressavdelning. 

Foto:Jessica Gow/TT

Efter det första styrelsemötet som skjutits upp till klockan 14, då budet ska diskuteras en första runda, ajournerar styrelsen sig och går tillbaka till sina respektive förbundsstyrelser. Sedan återupptar man mötet igen.

”Det är då som styrelsen här tar en diskussion och tar ställning till om de ska rekommendera representantskapet att anta budet”, säger Sigrid Boe.

”Man har sagt att det ska få ta den tid det tar”, säger hon vidare.

Beslutet – när det nu kommer – blir en rekommendation till LO:s beslutande organ, det så kallade representantskapet, som hålls på tisdagen. Det krävs 60 procents majoritet för ett ja.

Det beslut som fattas där inne, hur säker är du på att det kommer att fastställas vid ett representantskap på tisdag?
”Det kan vi aldrig vara säkra på”, säger Susanna Gideonsson till Di. 

Mycket talar för att det är just LO som är den svagaste länken vid en eventuell uppgörelse. Sex förbund: Byggnads, Seko, Transport, Målarna, Fastighets och Pappers, röstade tidigare i veckan mot att förlänga förhandlingarna då de kände sig förda bakom ljuset av kontakter mellan förhandlingscheferna under helgen. 

Om de sex förbunden ensamma skulle ta avstånd även från det slutliga förhandlingsresultatet är de inte tillräckligt många för att stoppa en eventuell uppgörelse, då de sitter på 28 av 100 röster. 

Enligt samstämmiga rapporter till Di från de kraschade förhandlingarna för två veckor sedan var fack och arbetsgivare överens om ett omfattande omställningspaket riktat till stora grupper på arbetsmarknaden, såväl som en partsägd a-kassa. 

Frågor kring undantag från turordningen, turordningskretsar och fackliga krav på att minska inhyrning, hyvling och visstidsanställningar fanns kvar på bordet mot slutet. 

Det är alltså stora förändringar av spelreglerna på arbetsmarknaden som ligger på bordet. 

Susanna Gideonsson är inte talträngd.

Hur känns det?
”Trött.”

Hur många timmars nattsömn fick du?
”Några.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera