Annons

Mötesmangling av budet hos LO: ”Det ska ta den tid det tar”

Di får fatt på LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en rökpaus vid 10-tiden på fredagen utanför LO-borgen. Det väntas att bli en lång dag med upprepade styrelsemöten i såväl LO som förbunden.

”Man har sagt att det ska ta den tid det tar”, säger Sigrid Boe på LO:s pressavdelning. 

Foto:Jessica Gow/TT

Efter det första styrelsemötet som skjutits upp till klockan 14, då budet ska diskuteras en första runda, ajournerar styrelsen sig och går tillbaka till sina respektive förbundsstyrelser. Sedan återupptar man mötet igen.

”Det är då som styrelsen här tar en diskussion och tar ställning till om de ska rekommendera representantskapet att anta budet”, säger Sigrid Boe.

”Man har sagt att det ska få ta den tid det tar”, säger hon vidare.

Beslutet – när det nu kommer – blir en rekommendation till LO:s beslutande organ, det så kallade representantskapet, som hålls på tisdagen. Det krävs 60 procents majoritet för ett ja.

Det beslut som fattas där inne, hur säker är du på att det kommer att fastställas vid ett representantskap på tisdag?
”Det kan vi aldrig vara säkra på”, säger Susanna Gideonsson till Di. 

Mycket talar för att det är just LO som är den svagaste länken vid en eventuell uppgörelse. Sex förbund: Byggnads, Seko, Transport, Målarna, Fastighets och Pappers, röstade tidigare i veckan mot att förlänga förhandlingarna då de kände sig förda bakom ljuset av kontakter mellan förhandlingscheferna under helgen. 

Om de sex förbunden ensamma skulle ta avstånd även från det slutliga förhandlingsresultatet är de inte tillräckligt många för att stoppa en eventuell uppgörelse, då de sitter på 28 av 100 röster. 

Enligt samstämmiga rapporter till Di från de kraschade förhandlingarna för två veckor sedan var fack och arbetsgivare överens om ett omfattande omställningspaket riktat till stora grupper på arbetsmarknaden, såväl som en partsägd a-kassa. 

Frågor kring undantag från turordningen, turordningskretsar och fackliga krav på att minska inhyrning, hyvling och visstidsanställningar fanns kvar på bordet mot slutet. 

Det är alltså stora förändringar av spelreglerna på arbetsmarknaden som ligger på bordet. 

Susanna Gideonsson är inte talträngd.

Hur känns det?
”Trött.”

Hur många timmars nattsömn fick du?
”Några.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?