ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Motala Verkstad på offensiven

  • ”På sikt hoppas vi kunna omsätta 1–2 miljarder kronor”, säger Anders Holm, vd för Motala Verkstad. Foto: Henrik Lenngren

Med ökad investeringsvilja från kunderna och strategiska förvärv ska anrika Motala Verkstad Group växa igenom krisen.
”Innan vårt 200-årsjubileum 2022 är vi i Stockholm och ringer i börsklockan”, säger företagets vd Anders Holm.

När investmentbolaget Aqilles Invest 2011 förvärvade samtliga aktier i Motala Verkstad gjorde man det i en industrikoncern som hade förlorat sin forna glans. Avlägsen var 1800-talets storhetstid, när maskinerna gick på högvarv och företaget betraktades som en av Europas största verkstadsindustrier. Stålbadet har fortsatt även under detta decennium.

”Sedan 2012 har volymerna i princip halverats. Vi har haft en tuff resa med många kunder inom olje- och gas-industrin, gruvindustrin och infrastruktur där konjunkturen drabbat oss hårt. Fokus har legat på att anpassa kostymen genom rationaliseringar och kostnadsanpassningar”, säger Anders Holm.

I augusti lämnade han över ordförandeposten för att kliva in som vd för Motala Verkstad Group, som enligt Anders Holm ägs av ”ett antal kapitalstarka och uthålliga entreprenörer som tycker att svensk verkstadsindustri förtjänar en renässans”.

”Själv tycker jag att det är jättekul och förpliktande att driva ett företag med en sådan fantastisk historia och de möjligheter vi nu har. Jag har inte varit tillfreds med bolagets utveckling de senaste åren. Som styrelseordförande är det nästan mer besvärande och oroande än att sitta vid ratten och driva bolaget. Som operativ vd får jag nu vara med och fatta beslut på ett annat sätt. Jag gillar den pulsen”, säger Anders Holm.

Han konstaterar att bolaget ”förlorat mycket pengar de senaste åren” men tillägger snabbt att ”fina bolag också kan växa fram ur besvärliga tider”.

”Nu är det rätt tid att våga vara offensiv. I stället för att hålla en passiv agenda och krympa ännu mer har vi beslutat oss för att växa oss igenom krisen.”

Koncernens omsättning har sedan 2012 sjunkit från 370 till 200 Mkr, men tendensen är att vindarna börjat vända nu.

”Eftersom marknaden är fragmenterad är vår vision att vara en konsoliderande aktör. Vi ser ett värde i att bygga en verkstadsgrupp med svensk bas som blir en partner till stora industriföretag. På sikt hoppas vi kunna omsätta 1–2 miljarder kronor”, säger Anders Holm.

Att Motala Verkstad Group planerar för kraftig tillväxt under de kommande åren kommer inte som någon överraskning för de som aktivt har följt koncernens resa i år. Inom loppet av elva månader har man övertagit Rolls-Royce maskinverkstad i Gustavsvik samt MVG (före detta Scana Machining) i Kristinehamn.

”Båda verksamheterna opererade med dålig beläggningsgrad och en av dem var vår konkurrent. Att slå samman våra axelverkstäder blev en vinn-vinn. Och detta är bara början. Vi är förvärvsintresserade och insourcingintresserade och arbetar aktivt för att hitta fler tillskott i vår grupp”, säger Anders Holm.

Motala Verkstad Group tillverkar allt från fartygsaxlar och medicinteknisk utrustning till pumpar för processindustrin och öppningsbara broar. Genom åren har man tillverkat drygt 800 broar, däribland Västerbron i Stockholm och Ahvazbron i Iran. Man var även involverad i efterarbetet till den olycksdrabbade Södertäljebron i somras.

”När broklaffen hade renoverats kallades vi in för att väga balansen mellan klaff och motvikt. Sedan provkörde vi den skadade bron för att se så att allt fungerade som det skulle”, berättar Johan Stråhlin, affärschef för infrastruktur- och brosegmentet på MVG.

Men även om broar är ett av företagets starkaste signum är det framför allt i andra branscher tillväxten ska få fart på allvar.

”Vi ser signaler på att det finns en ökad investeringsvilja i flera av våra kundsegment, som exempelvis inom den marina sektorn och försvarsindustrin”, säger Anders Holm.

Den före detta jurymedlemmen i tv-programmet Draknästet är entreprenör ut i fingerspetsarna och säger sig brinna för att bygga välmående företag tillsammans med sina medarbetare.

”Det är det roligaste som finns. Innan vårt 200-årsjubileum 2022 är visionen att göra entré på Stockholmsbörsen. Det skulle vara en häftig känsla att bli introducerad och få stå och ringa i den där klockan.”

Tyck till