Häromveckan forsade vattnet in på Storliens Högfjällshotell. Som mest var det enligt uppgift i medierna uppåt två meter vatten i pannrummet. Att regnet öser ned mitt i vintersäsongen tillhör inte vanligheterna. Vad ska vi göra för att försäkringsbolag även i framtiden ska kunna försäkra byggnader mot naturskador?
Det är en fråga som Lisbeth Schultze, ordförande i det nationella expertrådet för klimatanpassning, kommer att diskutera den 16 februari när konferensen Di Försäkring går av stapeln i Spegelsalen på Grand Hotell i Stockholm.
Nationella expertrådet för klimatanpassning har som uppgift att följa upp klimatanpassningsarbetet i Sverige. Rådet ansvarar bland annat för att uppdatera landets klimat- och sårbarhetsanalys.
”Klimatanpassning kan bidra till det goda samhället. Men vi måste börja nu, ju längre vi väntar desto större insatser kommer behövas. Men det finns inget facit för exakt hur det ska göras och därför behöver vi arbeta i etapper och utvärdera efter hand”, sa Lisbeth Schultze i samband med en rapport till regeringen i slutet av 2020.
På samma tema talar Frans Lindelöw, vd i Skandia. Han berättar om hur bolaget kan bidra till klimatomställningen samt vad ett deltagande i det danska initiativet Climate Investment Coalition inneburit i praktiken.
Deltagarna kan även möta Fredrik Bergström, vd för Länsförsäkringar, som pratar om hur branschen kan öka kundernas medvetenhet kring cirkulära beteenden och affärsmodeller.
Andra toppnamn i det späckade programmet är Åsa Larsson, chef för försäkringsverksamheten på Finansinspektionen. Hon kommer att uppdatera besökarna med aktuella regleringsfrågor, såväl nationella som internationella, liksom tillsynsfrågor och Christina Lindenius, vd på branschföreningen Svensk Försäkring kommer att tala om branschens roll i utvecklingen mot en digitaliserad och hållbar framtid. Frågor som vad open insurance kommer att innebära för fördelar och risker och vilka förändringar en fortsatt digitalisering kommer att leda till kommer att beröras.
Dagen avslutas med ett spännande inslag där Petra Hielkema, ordförande i EIOPA, en av EU:s tre tillsynsmyndigheter för finansbranschen, talar om hur försäkringsbolag och pensionsfonder kan spela en viktig roll i att förhindra risker och forma ett mer hållbart samhälle.