1515

Moskvabor till val efter stora protester

Under dagen hålls ett 20-tal regionala och lokala val i Ryssland, efter veckor av protester mot att kandidater från oppositionen nekats att delta.

Mest uppmärksammat är valet till stadsduman i Moskva, där omkring 7,2 miljoner människor ska rösta fram 45 ledamöter.

”I dag kämpar vi för att krossa Förenade Rysslands monopol, säger oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som röstat under dagen”, skriver AFP.

Navalnyjs allierade har förbjudits att ställa upp i valet på grund av påstådda problem med deras kandidaturer, men Navalnyj har uppmanat sina anhängare att i stället rösta på kandidater som har störst chans att slå de Putinvänliga. Uppmaningen innebär i många fall stöd till kandidater som tillhör kommunistiska partier.

Ljubov Sobol, en av oppositionens kandidater som stoppats från att ställa upp, anser att valet har förlorat sin legitimitet.

”Detta är begravningen även för skenbara demokratiska val”, säger Sobol.

Förbudet har lett till stora protester i huvudstaden Moskva, vid ett tillfälle beräknas runt 50 000 personer ha samlats, enligt Reuters.

Flera av protesterna har mynnat ut i våldsamheter. Runt 2 000 demonstranter har gripits av polis, flera har åtalats och dömts – bland annat för misshandel och massupplopp. Åtal har också väckts mot flera av de nekade kandidaterna.

I fredags attackerades valkommissionens chef, Ella Pamfilova, som i en intervju med nyhetsbyrån AP tidigare i veckan försvarade besluten att utesluta oppositionella kandidaturer. Pamfilova överfölls i sitt hem av en maskerad man utrustad med ett elchockvapen, enligt Reuters.

Ett preliminärt valresultat för Moskva väntas efter det att vallokalerna stänger klockan sju i kväll, svensk tid.


Innehåll från CompodiumAnnons

Luleåbolaget börsnoteras – väntar fortsatt stark tillväxt

Svenska Compodium är inne i en aggressiv expansionsfas och kunde visa upp en omsättningsökning med 25 procent i fjol. Nu förbereder bolaget för börsintroduktion den 9 november. I ryggen har man flera tunga investerare. 

Compodium är trots sin startup-approach gamla i gamet – bolaget som levererar en plattform med säkra kommunikationslösningar har funnits sedan 1997. Under det senaste året har Compodium vuxit kraftigt. Nu bedöms bolaget vara i rätt position för notering på Nasdaq First North. 

– Vi är redan ledande leverantörer av säker digital kommunikation till den regulatoriska marknaden i Sverige och växer snabbt både geografiskt och inom nya vertikaler. Alla företag som hanterar konfidentiell information är potentiella kunder, säger Lin Nordström, marknadschef på Compodium.

Stor befintlig kundbas 

I dag använder fler än 100 kommuner, regioner och privata företag Compodiums SaaS-tjänst för krypterade videomöten. Just nu tittar flera myndigheter på ersättare till amerikanska molntjänster och Compodiums lösning, som till skillnad från Teams och Zoom efterlever både GDPR och offentlighet- och sekretesslagen, är ett starkt alternativ.   

– Vår plattform driftas på svenska servrar, vilket innebär att information inte delas med tredje land utanför EU och EES. All kommunikation via våra tjänster är dessutom punkt-till-punkt-krypterad, plus att vi använder oss av stark autentisering. Vi kan alltså säkerställa att personuppgifter och känslig information inte hamnar i fel händer, säger Lin Nordström. 

Tar in 65 miljoner

Börsnoteringen på Nasdaq First North sker den 9 november. Då kommer Compodium ta in cirka 65 miljoner kronor. Bolagets värdering pre-money beräknas till 200 miljoner kronor.

Fem tunga investerare – Beijer Ventures, Erik Selin, Fårö Capital, Concejo AB (publ) och Quinary Investment – som gick in i bolaget i våras har förbundit sig att teckna för 50 miljoner kronor. 

– Kapitalet kommer delvis att användas till att göra fler förvärv och för att utöka inom marknadsföring och försäljning, så att vi kan fortsätta expandera lika aggressivt framåt, säger Lin Nordström.

Ta del av detaljerna kring noteringen av Compodium här.  

Om Compodium
Compodium levererar säkra, pålitliga och anpassade kommunikationslösningar till offentlig verksamhet och företag över hela världen. I produktportföljen finns bland annat en SaaS-tjänst för krypterade videomöten samt en tjänst för säker meddelandekommunikation. Den 9 november börsnoteras Compodium på Nasdaq First North Growth Market och tar i samband med detta in 65 miljoner kronor.

 Läs mer om Compodium här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Compodium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?