Annons

Moskva vill bli först med ansiktsigenkänning i tunnelbanan

Moskva tar stora kliv mot framtidens mobilitet. Bland annat vill staden storsatsa på bildelning mellan medborgarna, multimodala betalningar och ansiktsigenkänning i tunnelbanan. 

Bildelning ska lösa Moskvas trafik-kaos.
Bildelning ska lösa Moskvas trafik-kaos.Foto:NATALIIA ZHEKOVA

Bildelning är på tapeten i den ryska huvudstaden. Populariteten har verkligen skjutit i höjden de senaste åren. Det finns i dag åtta operatörer. Tillsammans har de en flotta på mer än 30.000 bilar och under första halvan av 2019 gjorde Moskvaborna totalt 24 miljoner resor med dessa bilar, skriver sajten Intelligent Transport.

Men stadens ledning vill att Moskva-borna ska bli ännu bättre på att dela på mobiliteten. Inom kort lanseras ett stort program för så kallad peer-to-peer-delning, där medborgarna kan hyra ut sina egna fordon när de inte används. Tjänsten kommer att lanseras via en app från Moskvas stadsledning. 

”Enligt statistiken tillbringar mer en privatägd bil mer än 90 procent av tiden på en parkering. Nu kan bilägarna tjäna pengar på att hyra ut sin bil och samtidigt hjälpa staden att lösa situationen på vägarna”, sade stadens vice borgmästare Maksim Liksutov i ett uttalande. 

Samtidigt tillkännagav Liksutov stadens planer på att införa enhetliga biljettbetalningar för flera olika transportsätt, vilket ger resenärer möjlighet att exempelvis använda tunnelbanan och en bildelningstjänst i anslutning till varandra och betala för hela resan i appen, vid ett enda tillfälle.

Troika-kortet, resekortet som Moskvabornas använder för sina resor i stadens kollektivtrafik, kommer att bli personligt och inom kort virtuellt. När det gäller tunnelbanan tar man ett steg längre och satsar på Face Pay, betalning genom ansiktsigenkänning – en teknik som hittills inte implementerats någonstans i världen. Tidigt 2021 ska systemet vara på plats. 

”Det låter lite fantastiskt, men det här är vår omedelbara framtid”, säger Liksutov.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?