1515
Annons

Moskva vill bli först med ansiktsigenkänning i tunnelbanan

Moskva tar stora kliv mot framtidens mobilitet. Bland annat vill staden storsatsa på bildelning mellan medborgarna, multimodala betalningar och ansiktsigenkänning i tunnelbanan. 

Bildelning ska lösa Moskvas trafik-kaos.
Bildelning ska lösa Moskvas trafik-kaos.Foto:NATALIIA ZHEKOVA

Bildelning är på tapeten i den ryska huvudstaden. Populariteten har verkligen skjutit i höjden de senaste åren. Det finns i dag åtta operatörer. Tillsammans har de en flotta på mer än 30.000 bilar och under första halvan av 2019 gjorde Moskvaborna totalt 24 miljoner resor med dessa bilar, skriver sajten Intelligent Transport.

Men stadens ledning vill att Moskva-borna ska bli ännu bättre på att dela på mobiliteten. Inom kort lanseras ett stort program för så kallad peer-to-peer-delning, där medborgarna kan hyra ut sina egna fordon när de inte används. Tjänsten kommer att lanseras via en app från Moskvas stadsledning. 

”Enligt statistiken tillbringar mer en privatägd bil mer än 90 procent av tiden på en parkering. Nu kan bilägarna tjäna pengar på att hyra ut sin bil och samtidigt hjälpa staden att lösa situationen på vägarna”, sade stadens vice borgmästare Maksim Liksutov i ett uttalande. 

Samtidigt tillkännagav Liksutov stadens planer på att införa enhetliga biljettbetalningar för flera olika transportsätt, vilket ger resenärer möjlighet att exempelvis använda tunnelbanan och en bildelningstjänst i anslutning till varandra och betala för hela resan i appen, vid ett enda tillfälle.

Troika-kortet, resekortet som Moskvabornas använder för sina resor i stadens kollektivtrafik, kommer att bli personligt och inom kort virtuellt. När det gäller tunnelbanan tar man ett steg längre och satsar på Face Pay, betalning genom ansiktsigenkänning – en teknik som hittills inte implementerats någonstans i världen. Tidigt 2021 ska systemet vara på plats. 

”Det låter lite fantastiskt, men det här är vår omedelbara framtid”, säger Liksutov.

 


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?