1515
Annons

Moskva: USA-beslut ett slag mot Europas säkerhet

USA ska lämna ytterligare ett internationellt avtal för rustningskontroll – det avtal som kallas Open skies och som reglerar olika länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Ryssland kallar beslutet för ett slag mot säkerheten i Europa.

Foto:Evan Vucci

”Jag anser att vi har ett mycket bra förhållande till Ryssland. Men Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur”, säger USA:s president Donald Trump till reportrar.

Innan Trump öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

”Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet”, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet.

Trump säger att det finns en ”mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen”.

Open skies-avtalet är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, ska få ökade möjligheter till kontroller och övervakning militärt.

Enligt Washington har Moskva brutit mot avtalet genom att begränsa amerikanska flygningar över Rysslands granne Georgien och över ryska Kaliningrad vid Östersjökusten.

Dessutom ska ryska överflygningar över USA och Europa ha använts för att identifiera eventuella mål i händelse av krig.

Open skies-fördraget undertecknades 1992, trädde i kraft 2002 och ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar Trumps beslut för ”förhastat och oansvarigt”.

Ukraina och försvarsalliansen Nato har försökt pressa USA att stanna kvar inom Open skies-avtalet, och nu kan spänningarna inom alliansen komma att öka ytterligare.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko förnekar att landet brutit mot avtalet. Han uttalar att det amerikanska uttåget får följder för de länder som kvarstår i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

”USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade”, säger Grusjko enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna det och att säkerhetsläget i Europa därför kan försämras i en tid när proryska separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

I fjol skrotades det så kallade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Expert: Omöjligt att stoppa ryska propagandan

Efter EU:s blockering av ryska statsmedier har innehållet i stället börjat spridas via en rad andra sajter och konton. Att helt stoppa den ryska krigspropagandan i Europa är omöjligt, konstaterar en expert.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Foto:Mikhail Klimentyev/AP

Ett åtgärd som ”saknar motstycke”.

Så beskrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beslutet i mars att strypa tillgången till de statskontrollerade ryska medierna RT och Sputnik i unionen. Syftet var att hindra Kremls mediemaskineri från att ”sprida lögner för att rättfärdiga Putins krig i Ukraina och så split” i Europa.

Det exceptionella förbudet gäller alla former av kanaler, såväl tv-sändningar som nätsajter och sociala medier.

Beslutet har minskat de ryska statsmediernas räckvidd i medlemsländerna när sändningstillstånd rivits, webbsidor försvunnit från sökresultaten och plattformar som Facebook, Twitter och Youtube blockerat konton. Men kort efter det att förbudet trädde i kraft uppstod kopior av RT:s stoppade sajter på nya adresser. 

Och flera sådana har fortsatt kunnat nås inom EU. Den London-baserade tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue upptäckte i en studie i juli tolv tillgängliga sajter som var exakta kopior av RT:s tyskspråkiga eller spanskspråkiga sajter – och vars ip-adresser eller annan data visade på direkta kopplingar till medieorganisationen. Ytterligare fem sådana spegelsajter som låg på servrar utan koppling till Moskva upptäcktes.

Därtill hittade man över hundra sajter med aggregerat nyhetsinnehåll hämtat bland annat från de ryska statsmedierna.

På sociala medier har RT-innehåll också kunnat fortsätta spridas från andra konton, och videomaterial har gått att återpublicera via andra användare efter att RT-märkningen tagits bort.

”Man har nog förstått från EU:s sida att det inte kommer att gå att helt få bort det här innehållet. Men det har blivit svårare att nå det, och förbudet har en symbolisk tyngd”, säger Ola Svenonius, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

”Men visst, de som vill hitta alternativa källor kommer att hitta dem ändå”. 

Samtidigt finns en flora av andra typer av sajter som sprider vilseledande information om kriget i Ukraina. Det New York-baserade företaget Newsguard, som kartlägger desinformation på nätet, har i en färsk rapport identifierat 250 sådana sajter. Ungefär hälften är engelskspråkiga och resten på andra stora europeiska språk. Vissa av dem framställer sig som oberoende tankesmedjor eller nyhetssajter.

Många av dem har dykt upp under de senaste månaderna. I en del fall tycks det röra sig om så kallade vilande sajter, som tidigare byggt upp följare med hjälp av helt annan typ av innehåll för att sedan när kriget bröt ut plötsligt börja föra ut Moskvas narrativ.

Ola Svenonius påpekar dock att det ryska desinformationsarbetet pågått under lång tid och att Kreml troligen inte gjort någon större extrasatsning på att nå en bredare publik i Europa efter EU-förbudet.

”Den ryska säkerhetsapparaten är ansträngd just nu på flera olika sätt”.

”Det finns en kostnadskalkyl här. Skulle detta arbete vara helt ineffektivt skulle det inte ske. Men om man skulle lägga full energi skulle vi nog få se mer än det här.” 

EU:s förbud har också väckt debatt om mediefrihet.

Beslutet stödjer sig på slutsatsen att RT och Sputnik är statliga verktyg som används för att förvränga sanningen och som hotar den allmänna ordningen och säkerheten i EU.

Bland kritikerna finns det europeiska journalistförbundet European Federation of Journalists (EJF). ”Att bekämpa desinformation med censur är ett misstag”, skrev förbundet i ett uttalande i mars. En bättre strategi för att slå undan benen för dem som vill manipulera är att stödja oberoende journalistik, främja ett pluralistiskt och professionellt medielandskap och sprida kunskap om källkritik, enligt EJF.

Ola Svenonius anser att det är viktigt att debatten fortsätter.

”Det är problematiskt att förbjuda medieföretag.”

”Rent krasst används dock de här kanalerna som ett led i en sorts krigföring både mot Ukraina men också mot Europa som en helhet”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera