Annons

Moskva: USA-beslut ett slag mot Europas säkerhet

USA ska lämna ytterligare ett internationellt avtal för rustningskontroll – det avtal som kallas Open skies och som reglerar olika länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Ryssland kallar beslutet för ett slag mot säkerheten i Europa.

Foto:Evan Vucci

”Jag anser att vi har ett mycket bra förhållande till Ryssland. Men Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur”, säger USA:s president Donald Trump till reportrar.

Innan Trump öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

”Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet”, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet.

Trump säger att det finns en ”mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen”.

Open skies-avtalet är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, ska få ökade möjligheter till kontroller och övervakning militärt.

Enligt Washington har Moskva brutit mot avtalet genom att begränsa amerikanska flygningar över Rysslands granne Georgien och över ryska Kaliningrad vid Östersjökusten.

Dessutom ska ryska överflygningar över USA och Europa ha använts för att identifiera eventuella mål i händelse av krig.

Open skies-fördraget undertecknades 1992, trädde i kraft 2002 och ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar Trumps beslut för ”förhastat och oansvarigt”.

Ukraina och försvarsalliansen Nato har försökt pressa USA att stanna kvar inom Open skies-avtalet, och nu kan spänningarna inom alliansen komma att öka ytterligare.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko förnekar att landet brutit mot avtalet. Han uttalar att det amerikanska uttåget får följder för de länder som kvarstår i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

”USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade”, säger Grusjko enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna det och att säkerhetsläget i Europa därför kan försämras i en tid när proryska separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

I fjol skrotades det så kallade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?