1515

Moskva: USA-beslut ett slag mot Europas säkerhet

USA ska lämna ytterligare ett internationellt avtal för rustningskontroll – det avtal som kallas Open skies och som reglerar olika länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Ryssland kallar beslutet för ett slag mot säkerheten i Europa.

Foto:Evan Vucci

”Jag anser att vi har ett mycket bra förhållande till Ryssland. Men Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur”, säger USA:s president Donald Trump till reportrar.

Innan Trump öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

”Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet”, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet.

Trump säger att det finns en ”mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen”.

Open skies-avtalet är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, ska få ökade möjligheter till kontroller och övervakning militärt.

Enligt Washington har Moskva brutit mot avtalet genom att begränsa amerikanska flygningar över Rysslands granne Georgien och över ryska Kaliningrad vid Östersjökusten.

Dessutom ska ryska överflygningar över USA och Europa ha använts för att identifiera eventuella mål i händelse av krig.

Open skies-fördraget undertecknades 1992, trädde i kraft 2002 och ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar Trumps beslut för ”förhastat och oansvarigt”.

Ukraina och försvarsalliansen Nato har försökt pressa USA att stanna kvar inom Open skies-avtalet, och nu kan spänningarna inom alliansen komma att öka ytterligare.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko förnekar att landet brutit mot avtalet. Han uttalar att det amerikanska uttåget får följder för de länder som kvarstår i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

”USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . .  utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade”, säger Grusjko enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna det och att säkerhetsläget i Europa därför kan försämras i en tid när proryska separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

I fjol skrotades det så kallade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?