Annons

Mörka moln över kärnteknikavtalet med Iran

USA har börjat mullra allt högre över att Iran inte följer villkoren i kärnenergiavtalet från 2015 – och i nästa månad finns en kontrollstation inlagd i kongressen.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, varnar nu USA för "felsteg" när det gäller avtalet.

Khamenei säger att USA agerar "totalt orättvist" och ägnar sig åt "mobbning" när det gäller avtalet, som slöts mellan Teheran och världens stormakter 2015. Han varnar USA för att "felsteg" kommer att leda till starka reaktioner från Iran, som han säger står bergfast vid sina positioner.

"Amerikanerna bör veta att det iranska folket kommer att stå fast i sina hedervärda ställningstaganden, och i viktiga frågor som rör nationella intressen kommer det inte bli några reträtter av den islamiska republiken (Iran)."

Avtalet innebär i stort sett slopade sanktioner mot Teheran i utbyte mot insyn i Irans kärntekniska program.

När USA:s president Donald Trump godkände nya sanktioner mot Iran i början av augusti meddelade Teheran att man såg det som ett brott mot avtalet. Sanktionerna motiverades med Irans robotprogram och brott mot mänskliga rättigheter.

Trump har tidigare uttalat sig skeptiskt om avtalets fortlevnad. I oktober ska presidenten, enligt avtalets regelverk, redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Detta sker regelbundet, med 90 dagars intervall.

Och nu har det börjat mullra allt högre från Vita huset, när Trump härom dagen sade att han inte anser att iranierna följer villkoren.

"Jag anser att de inte lever upp till andan i överenskommelsen", sade han.

Och i början av september morrade också USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Om Trump skulle förklara för kongressen att Iran inte följer avtalet skulle han ha en god grund att stå på, sade hon.

Möjligtvis oroväckande för Teheran är att Haley också sade sig befara att Iran kan bli ett nytt Nordkorea.

Haley anser att avtalet, som skrevs på under president Barack Obama 2015, "designats till att vara för stort för att (få) misslyckas" men att Iran missköter det och använder det för att "hålla världen gisslan".

Samtidigt, klargör hon, måste inte detta innebära att USA skulle säga upp avtalet. Den frågan kan gott avgöras av kongressen, anser Haley.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?