1515

Morgan Stanley: Dometic kan få lida av vikande husvagnsförsäljning

Att leveranserna av husbilar och husvagnar minskar i USA samtidigt som underleverantören Crane ser en vikande trend på samma marknad är två negativa tecken för Dometic.

Det framhåller Morgan Stanley, som har en underviktsrekommendation på Dometic DOM -2,57% Dagens utveckling -aktien, i en kommentar som släpptes på onsdagen. 

Leveranserna av husbilar och vagnar kombinerat, minskade med 11 procent i USA i juni i förhållande till motsvarande period ifjol. Efter en nedgång med 2 procent i maj innebar detta den första gången på "många år" med två raka månader med minustal, påpekar investmentbanken.

Samtidigt gav industriproduktbolaget Crane en negativ kommentar rörande efterfrågan från husbils- och husvagnsindustrin i samband sin rapport på tisdagen, påpekar Morgan Stanley.

Inom Crane Engineeered Materials, som tillhandahåller kompositplastprodukter, minskade försäljningen med 18 procent under årets andra kvartal, jämfört med samma kvartal året före. Bolaget pekade bland annat på fortsatt svag försäljning inom husbils- och vagnrelaterat och på att korrigeringen av lagernivåerna i leveranskedjan ser ut att fortsätta. 

Tillverkare av husbilar och vagnar som Winnebago och Thor Industries tappade dryga 9 respektive 5 procent i New York på tisdagen. Camping World, som säljer och servar denna typ av fordon, tappade omkring 6 procent medan LCI Industries som levererar delar till förfabricerade hem och husfordon backade dryga 3 procent.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar och har "Americas" som enskilt största marknad sett till omsättning, backar drygt 3 procent på onsdagsförmiddagen. Bolaget har halvårsrapporterat och redovisade en organisk omsättningstillväxt om 11 procent i Americas. Den amerikanska RV-marknaden, i huvudsak husbilar och husvagnar, står för cirka 30 procent av Dometics totala försäljning. 

Morgan Stanleys riktkurs ligger fast på 78:50 kronor. Dometic som gått ner med 10 procent den senaste månaden noteras kring 84 kronor på onsdagen. 


Innehåll från Phoenix BiopowerAnnons

Stort intresse för unik teknik

Utmaningen att få el där den behövs, när den behövs, handlar om mer än bara nya elledningar.
Utmaningen att få el där den behövs, när den behövs, handlar om mer än bara nya elledningar.

Phoenix BioPower har vinden i ryggen efter en lyckad nyemission. Tillskottet på 23,3 miljoner kronor möjliggör fortsatt högt tempo i utvecklingen av bolagets teknik för att producera förnybar el. Nu är siktet inställt på kommersialisering.

Frågan om förnybar och planerbar elproduktion är hetare än någonsin, och det visar sig i intresset för Phoenix BioPower. Nyemissionen som genomfördes i mars övertecknades till 25,5 miljoner kronor. Nu tillförs bolaget 23,3 miljoner kronor.

– Jag hade höga förväntningar och dessa möttes med råge. Resultatet inger en viss ödmjukhet inför vad de cirka 2 000 aktieägarna ställt upp med. Jag är glad över det rikstäckande engagemanget, säger vd:n Henrik Båge.

Effektiv teknologi

Phoenix BioPower utvecklar en skalbar och kostnadseffektiv teknologi, Biomass Fired Top Cycle, som omvandlar biomassa till elenergi med noll koldioxidutsläpp. BTC är dubbelt så effektiv som traditionella metoder och möjliggör 40 procent lägre driftkostnader. 

Just nu pågår flera parallella projekt för att bygga en bred teknikplattform och vidareutveckla komponenter – viktiga delmoment på vägen mot kommersialisering.

– Inom projekten arbetar vi tillsammans med framstående energibolag i Europa. Vi sjösätter även inom kort två förstudier med globala bolag. Kapitaltillskottet kombinerat med stöd från Energimyndigheten och EU möjliggör vår utvecklingsplan, och vi räknar med att det täcker våra investeringar fram till hösten 2022, säger Henrik Båge. 

Nästa steg: pilotanläggning

Därefter närmar sig nästa stora milstolpe – uppförandet av en pilotanläggning som ska förse bolaget med den data och kunskap som behövs för att kunna bygga en fullskalig kommersiell anläggning. 

Framåt vill Phoenix BioPower samarbeta med fler aktörer inom energisegmentet för att springa snabbare mot det målet. Här har Henrik Båge goda förhoppningar.

– Allt fler tar kontakt med oss och är intresserade av bolaget. För oss är det viktigt att knyta kontakter med många olika aktörer i branschen, som system- och komponentleverantörer eller energibolag, som vill vara med på den här resan och samutveckla framtidens planerbara teknik, säger han.

Om Phoenix BioPower:

Phoenix BioPower utvecklar en teknik som producerar förnybar el från biomassa. Bolaget lutar sig mot en gedigen patentportfölj och har nu tagit sikte mot kommersialisering och börsnotering. 

Läs mer om Phoenix BioPower här.

Mer från Phoenix Biopower

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Biopower och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?