1515

Morgan Stanley: Brexit kan tvinga Storbritannien till val

Splittringarna i den brittiska regeringen om hur utträdet ur EU ska hanteras komme att leda till ett nyval redan nästa år. Det spår investmentbanken Morgan Stanley, som varnar för att ekonomin kommer att försvagas.

Den brittiska regeringen lär inte överleva brexit-förhandlingarna enligt ett kundbrev från Morgan Stanley.

"Vi tror att regeringen överlever 2017 men faller 2018", skriver investmentbankens analytiker enligt affärssajten Business Insider som tagit del av utskicket.

Theresa May hade opinionsmätningarna på sin sida när hon utlyste ett nyval tidigare i år. Men under den sista månaden innan valet i juni rasade hennes konservativa parti i mätningarna och i slutändan lyckades regeringen inte ens skrapa ihop en egen majoritet.

Samarbetet med det nordirländska partiet Demokratiska unionistpartiet, DUP, har gjort den redan kluriga balansgången svårare för premiärminister May. DUP är för brexit men har förstärkt den falang av konservativa Tories som vill se ett nära samarbete med EU även efter brexit.

Med en smal majoritet räcker det alltså att en handfull hårdföra brexitanhängare rebellerar mot premiärministern för att regeringens bräckliga ställning ska bli ohållbar enligt Morgan Stanleys analytiker.

I valet mellan ett nära samarbete eller en mer avlägsen hållning till EU där Storbritannien hamnar utanför den inre marknaden spår de att Theresa Mays högerflank rebellerar och tvingar fram ett nyvalgenom en missförtroendeomröstning.

Har Morgan Stanley rätt skulle ett nyval alltså kunna komma mitt i slutspurten av brexitförhandlingarna, som ska leda fram till att åtminstone ett utträdesavtal står färdigt i mars 2019. Än så länge har förhandlingarna gått långsamt och den senaste rundan avslutades förra veckan utan några tydliga framsteg.

Den ökade politiska osäkerheten skulle i sin tur pressa den brittiska ekonomin.

"Vi förväntar oss att den politiska osäkerheten kommer att försvaga konsumtionen och investeringarna och få tillväxten att stanna upp", skriver analytikerna enligt Business Insider.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?