1515
Annons

Morgan Johansson om Eliasson: ”Har gjort ett bra jobb”

Rikspolischef Dan Eliasson får ett nytt toppjobb i staten, som generaldirektör för MSB. "En sparkad S-märkt misslyckad chef får ett nytt toppjobb", säger Jan Björklund Liberalernas partiledare. 

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.Bild:Henrik Montgomery/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas partiledare Jan Björklund.Bild:Anders Wiklund/TT
Rikspolischef Dan Eliasson.
Rikspolischef Dan Eliasson.Bild:Fredrik Sandberg/TT

Justitieminister Morgan Johansson motiverar beslutet att låta Dan Eliasson lämna sitt arbete i förtid, trots att han gärna skulle behållit jobbet, med att omorganisationen av Polismyndigheten nu är klar.   

”Som rikspolischef har han ansvaret för den största omorganisationen av polisen sedan förstatligandet 1965”, säger han och påpekar även de polisanställda nyligen fick ett nytt löneavtal, med högre löneökningar än andra sektorer.

Morgan Johansson är nöjd med generaldirektören, trots att han alltså lämnar mot sin vilja.

”Har gjort ett bra jobb utifrån svåra förutsättningar”, säger Morgan Johansson som inte skriver under på att han skulle få sparken.

”Vi ser också att för första gången sedan 2009 vänder utredningsresultaten uppåt när vi ser till antalet utredningar som polisen levererar till åklagare”, säger han. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund har en lite annan bild av läget.

"De senaste åren har varit katastrofala för polisen, men det är både regeringens ansvar och Dan Eliassons ansvar",  säger han. 

"Polisen har byråkratiserats kraftigt. Det är färre i yttre tjänst, fler poliser hoppar av."

Dan Eliasson fick i tisdags ett erbjudande om det vakanta jobbet som GD på MSB. Vad regeringen hade gjort om han tackat nej till det vill Morgan Johansson inte kommentera.

Jobbet som rikspolischef har varit svårare än någonsin, enligt Morgan Johansson.

”Det har varit dramatiska år och det har varit en svår uppgift att leda polisen under den här tiden.”

”Vi har haft ett ständigt terrorhot hängande över oss.”

Från oppositionen är kritiken utbredd mot att rikspolischefen förminskat problemen och inte krävt de resurser myndigheten behövt.

”Den kritiken ska inte riktas mot generaldirektören utan mot regeringen”, säger Morgan Johansson som i nästa andetag pekar på att alliansens budgetunderskott är en orsak till att  de stora resurstillskotten dröjt till i år.

Rikspolischefen går till jobbet som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i mars. 

"Det är mycket märkligt. Det är en sparkad S-märkt misslyckad chef får ett nytt toppjobb. Det kan bara tolkas som en väsentlig nedvärdering av MSB", säger Jan Björklund. 

Dan Eliasson frångick säkerhetsskyddsförordningen två gånger, avslöjade Ekot i höstas, något han inte hade befogenhet för. Di har de senaste dagarna rapporterat hur näringsidkare i problemförorter får ta ansvar för sin egen säkerhet och anlita säkerhetsvakter, samtidigt som man står maktlösa mot snatteriet, - som oftast lämnas helt utan åtgärd.

Oppositionen har sedan en tid vid upprepade tillfällen krävt att Dan Eliasson ska avgå.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?