1515
Annons

"Mördad" journalist vid liv

Den ryske journalisten Arkadij Babtjenko rapporterades mördad. Men i en chockartad vändning dök han upp på en tv-sänd presskonferens – vid liv – tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst.

I tisdags rapporterade ukrainska myndigheter att Arkadij Babtjenko skjutits ihjäl vid sitt hem i Kiev och att hans fru hittat honom i en pöl av blod.

På onsdagen höll Ukrainas säkerhetstjänst presskonferens – och plötsligt klev en i allra högsta grad levande Babtjenko in i bild.

"Jag skulle vilja be om ursäkt för vad ni alla har behövt gå igenom", sade han, till synes tårögd.

Den ukrainska säkerhetstjänsten och Babtjenko berättade att de iscensatte ett mord för att förekomma ett riktigt mordförsök. En ukrainsk medborgare har gripits, misstänkt för att ha blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att mörda den Kreml-kritiske journalisten.

Enligt ukrainarna fick de nys om mordplanerna för två månader sedan.

"Tack vare den här insatsen lyckades vi stoppa en illasinnad konspiration och dokumentera hur den ryska säkerhetstjänsten planerade för det här brottet", förklarade Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst.

Landets president Petro Porosjenko meddelade kort därpå att Babtjenko och hans familj kommer att få skydd i form av dygnet runt-övervakning.

I tv-framträdandet tackade Arkadij Babtjenko för hjälpen. Men han riktade sig också till allmänheten och sina nära och kära.

"Jag är ledsen, men det fanns inget annat sätt att göra det på. Dessutom vill jag be om ursäkt till min fru för det helvete som hon har gått igenom", sade han.

Han sade också att han fått kännedom om mordplanerna för en månad sedan och sedan dess stått i löpande kontakt med ukrainsk säkerhetstjänst.

Det är oklart hur många och vilka som har varit införstådda i att Babtjenko var vid liv.

Innan sanningen blev känd förklarade den ukrainske premiärministern Volodymyr Hrojsman att han var "övertygad om att den ryska totalitära maskinen" låg bakom journalistens död.

I en kommentar några timmar efter presskonferensen med den levande Babtjenko slog det ryska utrikesdepartementet fast i ett uttalande att man var "glad över att den ryske medborgaren är vid liv", men tillägger att när sanningen nu har kommit fram om det påstådda mordet så har det uppenbart visat sig handla om "ytterligare en anti-rysk provokation".

Babtjenko levde i exil i Ukraina efter att ha känt sig hotad i hemlandet på grund av sitt arbete. Den ryske journalisten har bland annat rapporterat kritiskt om den ryska krigföringen i östra Ukraina, Syrien och i Tjetjenien, där han själv deltagit som soldat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?