ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Moody's: Svenska banker klarar rejält boprisfall

  • Foto: TT

Svenska banksektorn skulle klara av ett prisfall om 25 till 30 procent på svenska bostäder utan någon större ökning av kreditförlusterna.

Det skriver Moody's i en analysuppdatering. Kreditvärderingsinstitutets huvudscenario är samtidigt att svenska bostadspriser stiger gradvis och svagt under kommande 12 till 18 månader.

Men vid ett prisfall skulle bolåntagare "minska på konsumtionen och banker har generellt endast utfärdat lån till låntagare som kan betala tillbaka även om räntorna stiger 5 procentenheter", skriver Moody's som också påpekar att bolån står för 54 procent av svenska bankers utlåning.

Svenska bankernas kreditförluster på bolån skulle toppa på max 0,15 procent om bostadspriserna föll 25-30 procent, räknar Moody's med. Detta är något som skulle vara hanterbart för den välkapitaliserade och rejält lönsamma svenska banksektorn, heter det vidare.

Jämfört med de nivåer av kreditförluster som kan förväntas från bolån kan högre komma att väntas från utlåning till kommersiella fastighetsbolag och byggsektorn, bedömer Moody's. De svenska bankernas kostnad för finansiering av obligationer utan säkerhet kan dock antas öka om bostadspriserna faller, är en annan slutsats i analysen.

Moody's jämför i analysen bland annat med hur det danska bostadsprisfallet under åren 2008-2012 påverkade landets banksektor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies