Moody's sänker Ericssons kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moody´s sänker telekombolaget Ericssons kreditbetyg till Baa3 från tidigare Baa2. Sänkningen är slutsatsen av den genomgång Moody´s inledde i samband att de sänkte till Baa2 i mitten oktober och utsikterna för betyget är negativa.

Bild:Maja Suslin/TT

Ericssons nya kreditbetyg innebär att bolaget nu endast är en sänkning ifrån så kallad ”skräpstatus”.

”Betygssänkningen till Baa3 visar på vår uppfattning om fortsatt svaga intäkts-, resultat- och kassaflödesutsikter för Ericsson och marknaden för telekomnätverksutrustning under de kommande två åren balanserat av bolagets goda likviditet och historia av stöd från aktieägarna”, säger Alejandro Núñez, analytiker på Moody´s, i ett uttalande.

Moody´s motiverar sänkningen med bland annat svagare intäkts- och vinsttillväxtutsikter för 2016 och 2017 inom framförallt affärsområdet nätverk vilket enligt kreditvärderingsinstitutet inte väggs upp av affärsområdet globala tjänsters tillväxt.

När det kommer till utnämningen av Börje Ekholm som ny vd för Ericsson uppfattar Moody´s det som ett positivt besked då det skingrar frågetecknen kring vem som ska leda bolaget efter att Hans Vestberg fått sparken i somras. Kreditvärderingsinstitutet tolkar dessutom utnämningen som ett tecken på fortsatt stöd från Investor.

När det kommer till de fortsatt negativa utsikterna pekar Moody´s bland annat på att de tror att slutmarknaden för telekomnätverk kommer vara fortsatt svag och konkurrensen benhård under åtminstone de närmaste tolv månaderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?