Annons

Monsterorkaner pressar försäkringsbolagen

Medan försäkringsbolagen i USA fortfarande räknar på kostnaderna efter stormen Harvey drar monsterorkanen Irma vidare med full kraft.
Orkanerna kan bli de mest kostsamma naturkatastroferna i amerikansk historia.

Notan efter orkanen Harveys härjningar i augusti i Houston, USA:s fjärde största stad, kan landa på 160 miljarder kronor, enligt AP. Hade samtliga fastighetsägare i Texas varit försäkrade skulle utbetalningarna för de omfattande materiella skadorna ha landat på runt drygt 500 miljarder kronor, skriver nyhetsbyrån.

I Florida kan förödelsen bli ännu kostsammare, rapporterar AFP. Värdet på skadorna efter orkanen Irma kan uppgå till nära 800 miljarder kronor, enligt företaget Enki Research. Experter varnar för att lokala försäkringsbolag kan få stora problem att betala kommande fordringar.

Summorna kan sprida sig som ringar på vattnet till världens stora försäkringsbolag. De är nämligen återförsäkrade hos varandra och i särskilda internationella återförsäkringsbolag för att jämna ut riskerna vid stora försäkringsfall.

För att ta ut förlusten kan återförsäkringsbolagen höja sina premier vilket kan höja kostnaderna även för de svenska bolagen. Men risken att det i slutändan kan leda till högre försäkringspremier för svenska försäkringstagare är liten.

"Man kanske fördelar någon promille på den europeiska marknaden men i premiepåslag kommer det att handla om någon enstaka krona", säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?