Annons

Mona Sahlin och livvakten misstänks för brott

Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt har delgivits misstanke om brott. Under onsdagen har de blivit tilldelade offentliga försvarare som ska repesentera dem i rätten.

Bild:TT

Mona Sahlin har delgivits misstanke om osant intygande i tre fall och livvakten har delgivits misstanke om brukande av osann urkund under perioden den 20 oktober 2015 till och med den 4 april 2016, enligt Expressen.

Uppgifterna framkommer av en framställan om offentlig försvarare i vilken livvakten begär att rätten förordnar advokaten Johan Eriksson. Enligt framställan har den misstänkte tidigare hämtats till förhör och inte velat uttala sig innan en offentlig försvarare kan närvara.

De båda har tilldelats offentliga försvarare och förhörts under onsdagen.

Mona Sahlin satt i förhör under två timmar, enligt Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

"Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har", säger han till Aftonbladet, enligt TT.

Mona Sahlins advokat Claes Borgström medverkade vid förhöret.

"Naturligtvis nekar hon till brott. De uppgifter hon har lämnat i de här intygen har varit korrekta vid den tidpunkt hon har skrivit dem", säger Claes Borgström till TT.

Om polisen och åklagaren inte delar den uppfattningen har hon "under alla förhållanden" saknat uppsåt, enligt Claes Borgström.

"Men äntligen har det kommit till stånd ett förhör. Mona Sahlin har ju inte haft möjlighet att försvara sig tidigare. Men hennes inställning är alldeles klar och den vilar på stadig grund", säger han till TT.

Johan Eriksson, som under onsdagen blev förordnad advokat till Mona Sahlins tidigare livvakt, är utomlands och har ännu inte satt sig in i ärendet.

"Förhören (med Sahlins tidigare livvakt) pågår nu, och det är en annan advokat som biträder honom under förhören", säger han till TT och påpekar att han inte kan kommentera hans inställning till anklagelserna eftersom han inte känner till dem.

I våras tvingades Mona Sahlin avgå som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon i februari i år skrivit ett intyg till sin före detta livvakt i vilket hon överdrivit hans inkomster. Den tidigare livvakten använde intyget för att få lån och köpa en bostadsrätt i Saltsjöbaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?