1515
Annons

Mona Sahlin och livvakten misstänks för brott

Mona Sahlin och hennes tidigare livvakt har delgivits misstanke om brott. Under onsdagen har de blivit tilldelade offentliga försvarare som ska repesentera dem i rätten.

Bild:TT

Mona Sahlin har delgivits misstanke om osant intygande i tre fall och livvakten har delgivits misstanke om brukande av osann urkund under perioden den 20 oktober 2015 till och med den 4 april 2016, enligt Expressen.

Uppgifterna framkommer av en framställan om offentlig försvarare i vilken livvakten begär att rätten förordnar advokaten Johan Eriksson. Enligt framställan har den misstänkte tidigare hämtats till förhör och inte velat uttala sig innan en offentlig försvarare kan närvara.

De båda har tilldelats offentliga försvarare och förhörts under onsdagen.

Mona Sahlin satt i förhör under två timmar, enligt Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

"Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har", säger han till Aftonbladet, enligt TT.

Mona Sahlins advokat Claes Borgström medverkade vid förhöret.

"Naturligtvis nekar hon till brott. De uppgifter hon har lämnat i de här intygen har varit korrekta vid den tidpunkt hon har skrivit dem", säger Claes Borgström till TT.

Om polisen och åklagaren inte delar den uppfattningen har hon "under alla förhållanden" saknat uppsåt, enligt Claes Borgström.

"Men äntligen har det kommit till stånd ett förhör. Mona Sahlin har ju inte haft möjlighet att försvara sig tidigare. Men hennes inställning är alldeles klar och den vilar på stadig grund", säger han till TT.

Johan Eriksson, som under onsdagen blev förordnad advokat till Mona Sahlins tidigare livvakt, är utomlands och har ännu inte satt sig in i ärendet.

"Förhören (med Sahlins tidigare livvakt) pågår nu, och det är en annan advokat som biträder honom under förhören", säger han till TT och påpekar att han inte kan kommentera hans inställning till anklagelserna eftersom han inte känner till dem.

I våras tvingades Mona Sahlin avgå som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism efter att Expressen avslöjat att hon i februari i år skrivit ett intyg till sin före detta livvakt i vilket hon överdrivit hans inkomster. Den tidigare livvakten använde intyget för att få lån och köpa en bostadsrätt i Saltsjöbaden.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?