Mona Sahlin får strafföreläggande

Den förra S-ledaren Mona Sahlin ska betala drygt 47 000 kronor i dagsböter för att ha utfärdat falska intyg.

Bild:TT

Åklagaren har beslutat att utfärda strafförelägganden mot Mona Sahlin och hennes före detta livvakt för att ha använt falska intyg under Sahlins tid som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Mona Sahlin får strafföreläggande för osant intygande, medan livvakten får det för brukande av osann urkund.

"De har erkänt bägge två och den utredningen vi har bekräftar deras erkännande. Det finns ingen anledning att tynga domstolen med en process. Så här gör vi för alla individer som erkänner när man har möjlighet att utfärda dagsböter", säger Anders Jakobsson, överåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Varken Sahlin eller livvakten får villkorligt straff, trots att Sahlin varit misstänkt för osant intygande i tre fall.

"Min uppfattning är att det här inte är på fängelsenivå och böterna är ganska högt satta. Det finns inte skäl för villkorlig dom", säger Anders Jakobsson.

Sahlin ska betala 80 dagsböter á 590 kronor, 47.200 kronor totalt. Livvakten ska betala 23.200 kronor, 80 dagsböter á 290 kronor. Bägge två ska betala 800 kronor till brottsofferjouren.

Straffvärdet för de två är det samma, men Mona Sahlin får betala ett högre belopp eftersom hon har högre inkomst än livvakten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?