Ett 30-tal servrar är staplade i en elektronikrack i ett plåtskåp. De gröna små lamporna som blinkar nervöst ikapp är det enda tecknet på att det pågår någon form av aktivitet.
”Här görs det nu affärer och handlas för miljontals kronor hos olika e-handlare som är våra kunder”, säger Glenn Johansson, grundare och vd för Glesys i Falkenberg. Namnet är en sammansättning av Glenn och system.
”Vi tillverkar internet och ser till att det finns tillgängligt för våra företagskunder, däremot tillverkar vi inte innehållet.”
Vi befinner oss i företagets serverhall som ligger i anslutning till huvudkontoret i Falkenberg. Här råder högsta säkerhet med servrar bakom lås och bom. Dånande fläktar håller nere temperaturen i hallen. Och skulle det bli strömavbrott, vilket bara hänt vid två tillfällen genom åren, får man reservkraft från dieselaggregat.
Glesys har även en serverhall i Stockholm som är tre gånger så stor som den i Falkenberg. I ett samarbete med Stockholm Exergi återanvänds den värme som alstras i serverhallen.
”Att bygga serverhallar där det är kallt och bara vädra bort värmen är slöseri. I stället kan energibolagen använda värmen. I Stockholm värmer värmen från vår serverhall upp tusen lägenheter”, säger Glenn Johansson.
Ett liknade samarbete kommer Glesys ha med Falkenberg Energi när man planerar att hösten 2019 ta första spadtaget för sitt nya huvudkontor och serverhallen på totalt 3.000 kvadratmeter.
”Detta blir vår största investering hittills med 50 miljoner kronor för mark och lokaler och 20 miljoner kronor för att bygga serverhallen”, säger han.
Med 8.000 servrar hjälper Glesys 4.000 små och medelstora företag med affärskritisk it-drift. Bland kunderna finns e-handlare, utvecklare av e-handelsplattformar och it-konsulter. Största marknaden är Sverige men man har kunder i 70 länder. Företagets 32 anställda finns i Falkenberg, Stockholm och Malmö.
2012 till 2016 växte Glesys så kraftigt att bolaget blev utsett till Gasellföretag fem år i rad. Tillväxttakten har dock avtagit något. I fjol blev omsättningen 74,4 Mkr. För 2018 är omsättningsprognosen cirka 100 Mkr. Men med ytterligare en serverhall kan det bli Gaselltillväxt igen.
”Tillväxten i marknaden har gynnat oss. Vi har vuxit tack vare den snabba tillväxten för många e-handlare. Och 2012 byggde vi serverhallen i Stockholm vilket ökade vår kapacitet”, säger Glenn Johansson.
”Men att bara sälja plats i serverhallen ger ingen Gaselltillväxt utan vi har fokuserat på de molntjänster som vi kan sälja vilket skapar mer värde och utgör nu 50 procent av vår omsättning.”
Marknaden kommer fortsätta växa för digitaliseringen har bara börjat, tror Glenn Johansson. Däremot ser han ett trendbrott där kunder inte längre nöjer sig med stora internationella aktörer till lägsta pris.
”Vi vinner kunder på att vi sitter fysiskt vid våra serverhallar och det känns tryggt för kunden som kan ringa och prata med oss.”
Glenn Johansson växte upp i en företagarfamilj. Hans pappa hade ett optikföretag, men Glenn var mer intresserad av datorer och utvecklade programvara redan som fjortonåring.
”Jag gick sedan datagymnasium i Karlstad och som examensprojekt utvecklade jag en programvara för optikbranschen som jag sålde genom mitt första företag.”
Han var 19 år när han 1999 grundade Glesys, hans tredje företag, och fick då hyra in sig i familjeföretagets lokaler. Den första anställde tog han in 2007.
”I de här lokalerna fanns pappas optikfabrik men med åren tog Glesys större och större plats. 2011 är en milstolpe för mig och företaget för då tog jag över den här fastigheten och i stället blev pappas företag hyresgäst hos oss.”
I fjol sålde familjen optikföretaget.
”Mitt fokus är på Glesys och min bror Patrik arbetar också i företaget så när pappa skulle gå i pension blev en försäljning lösningen.”
För Glesys har det senaste året också inneburit ägar- förändring då Glenn Johanssons kompanjon Jonas Björklund valde att lämna företaget under 2017. I stället har Glenn Johansson nyligen tagit in det danska riskkapitalbolaget Via Equity som ny delägare.
”Vi har fått många propåer genom åren, och när Jonas ville gå vidare med andra saker så kände jag starkt att jag ville driva företaget vidare. Så då blev den bästa lösningen att ta in en ny delägare. Men det var viktigt för mig att behålla majoriteten för att visa de anställda att vi fortsätter den här resan tillsammans.”
Med bland annat den nya serverhallen kommer bolaget att fortsätta växa organiskt. Men även förvärv behövs. Redan 2015 gjorde Glesys sitt första förvärv och köpte då det mindre hostingföretaget Portlane.
”Målet är att nå 250 miljoner kronor i omsättning inom fem år med både fler förvärv och organisk tillväxt”, säger Glenn Johansson.