Annons

Modis löften efter sedelkaoset

Efter de senaste veckornas sedelutbyteskaos i Indien lovar premiärministern Narendra Modi ekonomiska lättnader för delar av den indiska befolkningen.

I ett tal på nyårsaftonen nämnde han bland annat sänkta räntor på bostadslån som tas under 2017, ökade kreditgarantier för småföretagare och stimulansåtgärder när det gäller digitala transaktioner. Vissa av löftena verkade vända sig till landets stora landsbygdsbefolkning, rapporterar Reuters, med exempelvis sänkta räntor på särskilda jordbrukslån.

Modi sade dock inte hur regeringen ska finansiera lättnaderna. Om några veckor, troligen i februari, väntas regeringen presentera sin budget.

Strax därefter är det delstatsval i bland annat Uttar Pradesh, där just landsbygdsbefolkningen är en stor och viktig väljargrupp. Politiska analytiker tror att Modi och hans regeringsparti BJP kan komma att straffas för kontantkaoset i valen.

Det var i början av november som Modi gav beskedet att sedlar av vissa valörer skulle förbjudas och växlas in, i syfte att få bukt med skatteflykt, korruption och falskmynteri. Den drastiska åtgärden har hyllats från flera håll, men också lett till utbredd ilska, och köerna har ringlat långa utanför banker och vid kontantautomater.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?