1515

Moderna brevduvan har blivit miljonindustri – ”luftens kapplöpningshästar”

De har använts i krigsföring av både Napoleon och Churchill. I slutet av 1960-talet landade de hos Ruben Rausing med ett utpressningsförsök.

I modern tid har brevduvor gått från att vara en hobby till en miljonindustri, kantad av ­dopningsskandaler och misstänkta mordbränder. 

Men i Sverige är sporten vingbruten.

Nils-Folke Färm har tagit SM-guld i brevduvesport sex gånger och har sysslat med sporten i 30 år. Trots att det inte är tävlingssäsong, behöver duvorna träning. Man ­börjar träna duvorna på en kortare distans och ökar sedan ­successivt. Nils-Folke Färm brukar gå ett par kilometer till en glänta eller åka några mil hemifrån när han tränar sina fåglar. Lådan öppnas på sidan i likhet med en tävlingsbur och ­duvorna flyger ut för att hitta tillbaka till duvslaget.
Nils-Folke Färm har tagit SM-guld i brevduvesport sex gånger och har sysslat med sporten i 30 år. Trots att det inte är tävlingssäsong, behöver duvorna träning. Man ­börjar träna duvorna på en kortare distans och ökar sedan ­successivt. Nils-Folke Färm brukar gå ett par kilometer till en glänta eller åka några mil hemifrån när han tränar sina fåglar. Lådan öppnas på sidan i likhet med en tävlingsbur och ­duvorna flyger ut för att hitta tillbaka till duvslaget.Foto:Jack Mikrut
FLYGANDE START. I Laxå släpper Mariusz Szpak från Trelleborg iväg 700 ungduvor från olika orter i södra Sverige. Tävlingen arrangeras av Svenska Brevduveförbundet.
FLYGANDE START. I Laxå släpper Mariusz Szpak från Trelleborg iväg 700 ungduvor från olika orter i södra Sverige. Tävlingen arrangeras av Svenska Brevduveförbundet.Foto:Jack Mikrut

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?