Annons

M föreslår nytt krispaket för 300 miljarder: ”Avgörande för hela 2020-talet”

Moderaterna går fram med ett krispaket på 300 miljarder kronor som ska rädda fler företag i kris.

”De beslut vi fattar de närmaste dagarna och veckorna kommer vara avgörande för hela 2020-talet”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto:Petronelle Halvorsen

Bland förslagen återfinns slopad arbetsgivaravgift under april och maj, en besparing på i genomsnitt 22.000 kronor per anställd enligt partiets beräkningar.

Staten ska också ta hälften av hyreskostnaden för hotell, restauranger och butiker under samma period.

”Det är för den här sortens kriser som vi bokstavligt talat bygger upp ekonomin och då ska man inte tveka på att använda resurserna”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill också få till lånegarantier 100 miljarder kronor till små och medelstora företag.

”De beslut vi fattar de närmaste dagarna och veckorna kommer vara avgörande för hela 2020-talet”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Det handlar om direkta stöd, lånegarantier och en riskkapitalfond där staten går in med kapital för att se till så att företag överlever”, säger hon vidare.

100 miljarder ska gå till statligt riskkapital som ska investera i preferensaktier i bolag i kris som har en omsättning under 500 miljoner kronor. 

Pengarna ska staten kräva tillbaka först när bolaget går med vinst igen och aktieformen ger heller ingen rösträtt för staten som ägare.

Summan för paketet landar på omkring 300 miljarder kronor.

”Så länge sjukvården ser till att vården fungerar, vill vi att finansdepartementet ser till att företagen fungerar”, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson är kritiska till att partiet än så länge inte involverats i regeringens arbete med att lindra den ekonomiska kris, som kan stå för dörren i och med coronakrisen.

I och med måndagens lansering av krispaketet försöker partiet lämna baksätet, när en långtgående finansdepression kan stå för dörren.

Enligt Ulf Kristersson har han ett möte med statsminister Stefan Löfven under tisdagen och kommer då påtala M-förslagen för statsministern.

M-topparna framhärdar att man är positiva till de ekonomiska beslut regeringen hittills tagit, men att det inte är nog. Efter att regeringens krispaket klubbas, kommer Moderaterna gå vidare för att samla stöd för sitt eget paket.

”Det är ett akut läge som nu framträder. Bara de kommande dagarna och veckorna ska väldigt stora belopp betalas ut i lön, arbetsgivaravgift och moms. Det är enormt stora utgifter som det samlade svenska näringslivet står inför”, säger Ulf Kristersson.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?