1515

Moderaternas bud för att locka Centerpartiet: Fler poliser och infrastruktursatsningar

I ett försök att locka tillbaka Centerpartiet till samarbete lägger Moderaterna fram en rad landsbygdsförslag. I utbyte mot att Centern släpper fram Ulf Kristersson som statsminister erbjuder Moderaterna bland annat fler poliser, infrastruktursatsningar och skrotat strandskydd.

Foto:Janerik Henriksson/TT
Foto:Fredrik Persson / TT

Taktiserandet inför nästa veckas statsministeromröstning är i full sving.

Riksdagen ska rösta om huruvida Ulf Kristersson får bilda regering och Moderaterna går nu på offensiven för att pressa Centerpartiet till samarbete.

”Som ni vet är det ett rätt så låst läge i svensk politik i dag, jag är här för att försöka dyrka upp läget genom sakpolitik”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Under parollen ”Ett erbjudande till Centerpartiet” presenterar Moderaterna flera förslag på satsningar i svensk lands- och glesbygd.

Bland annat lovar Moderaterna fler poliser, ökad återbäring till orter som bygger ut vind- och vattenkraft och en rad infrastruktursatsningar.

Centerpartiets hjärtefråga: att avskaffa det generella strandskyddet, finns också med i Moderaternas bud.

”Det här ska ses om ett löfte. Om man släpper igenom en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister, så kommer vi genomföra detta”, säger Elisabeth Svantesson.

”Det här kommer en vänsterregering aldrig att göra”, säger hon vidare.

Moderaternas bud sätter press på Centerpartiet, såväl ledningen som enskilda riksdagsledamöter.

Sannolikt är att riksdagsledamöter från Centerpartiet som inte släpper fram Ulf Kristersson som statsminister, och som därmed inte bidrar till att genomföra den landsbygdspolitik som Moderaterna nu presenterar, kommer att få stå till svars inför väljarna.

Just nu saknar Ulf Kristersson ringa ett mandat för att få majoritet i riksdagen. Fördel Stefan Löfven alltså.

En C-ledamot, Helena Lindahl från Västerbottens län, har tidigare meddelat att hon inte kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men på tisdagen meddelade hon att hon ändrat sig och kommer nu att följa partilinjen.

På onsdagen löste Stefan Löfven också ut den sista knuten som krävdes för att oddsen ska tala för honom.

Genom att landsbygdsminister Jennie Nilsson avgick och därmed kunde återgå till sin riksdagsplats, som uppehölls av sjukskrivna Sara Heikkinen Breitholtz, har S-ledaren nu mer eller mindre säkrat sitt stöd.

Men Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Moderaterna anser fortsatt att möjligheten finns att enskilda ledamöter gör uppror mot partilinjer och att en borgerlig regering är ett realistiskt alternativ.

Hoppet står till Centerpartiet, som enligt Elisabeth Svantesson inte behöver ha med Sverigedemokraterna att göra, om de inte vill.

Sakpolitiken som utlovas kommer ändå genomföras om de tolererar Ulf Kristersson som statsminister.

”Det man kan göra är att trycka gult till Ulf Kristersson och släppa igenom honom. Centerpartiet behöver själva inte prata eller förhandla med Sverigedemokraterna, men jag lovar att genomföra detta”, säger hon.

Är ni, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna överens om de här förslagen?

”Vi har alla haft kontakt. Det är Moderaterna som lägger fram förslagen, men vi är alla med på dem.”

Har ni inlett budgetsamtal med de partierna?

”Nu pågår samtal för fullt med främst de partier som vill ha en annan regering. Hur de samtalen går kommer vi återkomma till. Men att vi får ihop en budget ser jag inte som en jättestor utmaning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?