1515
Annons

Moderaterna vill sätta åt "moralpoliser" i utsatta områden

Moderaterna vill göra det möjligt för polisen att förbjuda det partiet kallar för "moralpoliser" att vara på vissa platser. Enligt partiet handlar det om personer som försöker hindra kvinnor från att leva och klä sig som de vill, främst i utsatta områden.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Vi vill få bort dem som närmast patrullerar offentliga miljöer för att påverka vad kvinnor har på sig och vilka de umgås med”, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Förslagen syftar till att hindra personer från att kontrollera och begränsa kvinnors liv, till exempel genom att inte tillåta dem att gå och handla utan en manlig släkting eller att ha en egen mobiltelefon. Personerna i fråga kan stå utanför affären eller bostaden och komma med ovälkomna synpunkter eller rent av hot. Polisen föreslås därför kunna meddela förbud att vara på en sådan plats, med omedelbar verkan.

Partiet vill även införa ett nytt brott – olaga frihetsbegränsning – för att göra detta beteende kriminellt. M anser att brottet ska kunna ge upp till tre års fängelse.

Tomas Tobé är medveten om att det kan vara svårt att bevisa brott när saken ska prövas i domstol.

”Det kan givetvis vara svårt att straffbelägga detta, men då finns möjligheten till tillträdesförbud. Jag tror att det kan få stor effekt”, säger Tobé.

M anser att dagens lagstiftning om exempelvis hot inte räcker till för den typ av handlingar som det handlar om.

Moderaterna hänvisar till att var tredje elev med utländsk bakgrund befaras leva under hedersförtryck, vilket skulle innebära över 240 000 unga. Men mer kunskap behövs, anser partiet, som därför vill göra en kartläggning för att få ytterligare kunskap om problemets omfattning.

”Jag vet att det är ett stort problem i våra utsatta områden, men jag tror att vi behöver göra en ordentlig kartläggning för att vi ska kunna agera mer förebyggande”, säger Tobé.

Sverigedemokraterna välkomnar M:s förslag om tillträdesförbud och en ny brottsrubricering.

"Kombinera det med livstids utvisning för utlänningar så tror jag att förslaget kan accepteras i sin helhet av Sverigedemokraterna", skriver SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen i en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?