1515
Annons

Moderaterna vill lägga 6 miljarder på att rädda paketresebranschen

Moderaterna vill rädda paketresebranschen med en statlig fond på 6 miljarder kronor som ska ge konsumenterna ersättning för bokade resor som inte blir av - och leda till att kunderna vågar planera för resor bortanför pandemin. 

Foto:Mostphotos

Just nu ligger en dryg miljon svenska resenärer ute med kostnader för bokade paketresor för totalt 6 miljarder kronor, enligt beräkningar från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF. 

UD:s avrådan från resor till hela världen har gett svenska konsumenter ess på hand gentemot branschen genom att de kan få tillbaka sina kostnader för bokade resor. 

Men, det är ett kort som riskerar att inte vara mycket värt om bolagen går omkull. 

Nu vill Moderaterna gå vidare med ett förslag framtaget av SRF, som går ut på att lägga en statlig grundplåt på 6 miljarder till en fond som ska ersätta resenärerna för sina utlägg. 

”Vi har en exceptionell situation där UD avråder från resor till samtliga länder. Det är en situation som paketreselagen inte är anpassad för”, säger Carl-Oskar Bohlin, gruppledare för Moderaterna i civilutskottet. 

”Sveriges alla resebyråer blir återbetalningsskyldiga för resor de står som arrangörer av.  

De har ofta väldigt svårt att ställa regresskrav på hotell och flygbolag”, säger han vidare. 

Om inte regeringen går fram med ett förslag kommer Moderaterna att göra ett tillkännagivande i civilutskottet. 

”Det är angeläget att ett sådant här förslag kommer på plats”, säger han. 

I förlängningen ska fonden bli självfinansierande genom en avgift som branschen föreslår ska läggas på resekostnaden. 

”Kommer det ingen lösning har många inget val än att de närmaste veckorna gå i konkurs. Det beror på att man har krav från resenärer som man måste lägga in i balansräkningen”, säger SRF:s generalsekreterare Didrik von Seth.

Totalt omsätter de cirka 1.000 företagen i branschen cirka 60 miljarder kronor. 

Ett liknande förslag är på väg att införas i Danmark. 

”Gör vi inte detta i Sverige så kommer mycket av affärerna att tas över av danska bolag”, säger Didrik von Seth.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera