Annons

Moderaterna vill införa ett extra studielån

Moderaterna vill införa ett extra studielån på nästan 4.000 kronor i månaden för alla Sveriges studenter på universitet och högskolor. Förslaget kommer att finnas med i partiets skuggbudget och beräknas kosta 270 miljoner kronor.

Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto:TT

Bostadsfrågan har varit akut länge och särskilt för många studenter brukar det vara svårt att få tag på en egen bostad.

Konkurrensen om de bostäder som finns är ofta hård och inte sällan ligger hyrorna en bra bit högre än vad många har råd med.

Nu vill Moderaterna att alla studenter som är berättigade till studiemedel även ska kunna ansöka om ett särskilt tilläggslån på cirka 3.740 kronor i månaden.

”Det här förslaget skulle förbättra studenternas ekonomi och möjlighet att efterfråga bostäder”, säger Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Josefin Malmqvist tror att det extra tilläggslånet kan vara intressant för många studenter, särskilt där det i dag är svårt att på tag på en bostad.

”Det handlar om de större studentorterna, Stockholm, Uppsala och Lund, där vi ser att det är en skriande brist på studentbostäder”, säger hon.

Finns det inte en risk att studenterna drar på sig onödigt stora lån?
”Det är frivilligt att söka det här lånet, det är en möjlighet för studenter. Lånet ska också betalas tillbaka så småningom”, säger Josefin Malmqvist.

En genomsnittlig student kan i dag få ut max 10.860 kronor i lån och bidrag av CSN. Enligt Moderaterna skulle ett extra tilläggslån på nästan 4.000 kronor öka rörligheten på bostadsmarknaden för studenter.

”När studenter får möjlighet att låna mer kan de flytta till andra lägenheter, och då frigörs förhoppningsvis lite billigare lägenheter som de tidigare har bott i”, säger Josefin Malmqvist.

Förslaget beräknas kosta 270 miljoner kronor att genomföra och kommer att finnas med i Moderaternas budgetmotion i höst.

”Vi ser fram emot att ha en dialog om det här i riksdagen och föra ett samtal med de andra partierna om detta”, säger Josefin Malmqvist.

Innehåll från ProofpointAnnons

Expert: Ökning av cyberhot via mejl – och så skyddar du dig

Skadliga länkar via e-post och medarbetare som läcker känslig data tillhör de största cybersäkerhetshoten mot svenska organisationer.

En ny undersökning från säkerhetsföretaget Proofpoint visar att närmare hälften av de tillfrågade organisationerna drabbats av intrång det senaste året.

– Vi har lösningar för att minimera dessa risker, säger Carl Leonard, Cybersecurity Strategist EMEA på Proofpoint.

Säkerhetsföretaget Proofpoint lanserade nyligen sin rapport Interna Säkerhetshot – Utmaningar och Prioriteringar bland Svenska Organisationer, som bygger på intervjuer med chefer på 75 svenska företag, inom både offentlig och privat sektor.

Här framkommer att närmare hälften av företagen drabbats av dataintrång eller förlust av känslig information under de senaste 12 månaderna.

Stöld av inloggningsuppgifter anges som den främsta orsaken till dataintrång följt av borttappade eller stulna enheter.

Över hälften av de tillfrågade anser att interna hot kommer att bli en allt viktigare cybersäkerhetsfråga under de kommande två åren.

Proofpoint: E-post vanlig attackvektor 

Det har också skett en betydande ökning av skadlig e-post som skickas till individer inom organisationer. 

– Dessa innehåller numera fler skadliga webbadresser än skadliga bilagor. De cyberkriminella försöker få mottagarna att interagera med skadliga webbplatser snarare än att ladda ner skadlig programvara, säger Carl Leonard.

Emotet har kallats för världens farligaste botnet, och används bland annat för att skicka skadlig e-post. Efter att ha varit inaktivt i fyra månader har det nyligen vaknat till liv och arbetar med stora volymer.

– Nu använder den nya tekniker för att leverera skadlig kod. Mottagaren luras att kopiera filer in i Templates-mappen. Gör man det uppstår en infektion som installerar ytterligare skadlig kod, förklarar Carl Leonard.

En sofistikerad typ av brott som cyberkriminella nu också utför är kapning av mejlkonversationer. Genom att sedan utge sig för att vara en kollega försöker de få andra medarbetare att trycka på skadliga länkar.

Proofpoint varnar för risker vid hybridarbete

Medarbetare som medvetet eller omedvetet läcker känslig data är ett annat problem som belyses i rapporten. 

– Att många numera arbetar hemifrån har lett till att medarbetare som läcker data utanför organisationens säkra IT-infrastruktur utgör den största risken när det gäller interna hot. Den näst största risken är att man inte längre har samma nivå av insyn i vad medarbetare gör, därefter följt av risker som rör onboarding av nya anställda på distans, förklarar Carl Leonard.

Proofpoint har en rad säkerhetslösningar som möter dessa utmaningar och som lätt kan integreras med varandra. 

– Vi har lösningar som skapar kontroll över organisationens data och insikter i hur medarbetarna använder denna data, säger Carl Leonard och avslutar:

– Vi har lång erfarenhet av att förstå data, skydda data och upptäcka insiderhot.

Ladda ner rapporten från Proofpoint här 

Mer från Proofpoint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proofpoint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera