1515

Moderaterna vill införa ett extra studielån

Moderaterna vill införa ett extra studielån på nästan 4.000 kronor i månaden för alla Sveriges studenter på universitet och högskolor. Förslaget kommer att finnas med i partiets skuggbudget och beräknas kosta 270 miljoner kronor.

Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto:TT

Bostadsfrågan har varit akut länge och särskilt för många studenter brukar det vara svårt att få tag på en egen bostad.

Konkurrensen om de bostäder som finns är ofta hård och inte sällan ligger hyrorna en bra bit högre än vad många har råd med.

Nu vill Moderaterna att alla studenter som är berättigade till studiemedel även ska kunna ansöka om ett särskilt tilläggslån på cirka 3.740 kronor i månaden.

”Det här förslaget skulle förbättra studenternas ekonomi och möjlighet att efterfråga bostäder”, säger Josefin Malmqvist, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Josefin Malmqvist tror att det extra tilläggslånet kan vara intressant för många studenter, särskilt där det i dag är svårt att på tag på en bostad.

”Det handlar om de större studentorterna, Stockholm, Uppsala och Lund, där vi ser att det är en skriande brist på studentbostäder”, säger hon.

Finns det inte en risk att studenterna drar på sig onödigt stora lån?
”Det är frivilligt att söka det här lånet, det är en möjlighet för studenter. Lånet ska också betalas tillbaka så småningom”, säger Josefin Malmqvist.

En genomsnittlig student kan i dag få ut max 10.860 kronor i lån och bidrag av CSN. Enligt Moderaterna skulle ett extra tilläggslån på nästan 4.000 kronor öka rörligheten på bostadsmarknaden för studenter.

”När studenter får möjlighet att låna mer kan de flytta till andra lägenheter, och då frigörs förhoppningsvis lite billigare lägenheter som de tidigare har bott i”, säger Josefin Malmqvist.

Förslaget beräknas kosta 270 miljoner kronor att genomföra och kommer att finnas med i Moderaternas budgetmotion i höst.

”Vi ser fram emot att ha en dialog om det här i riksdagen och föra ett samtal med de andra partierna om detta”, säger Josefin Malmqvist.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?