1515
Annons

Moderaterna: Socialministern far med grov osanning

Den tillfälliga lag som gav regeringen möjlighet att stänga köpcenter, barer och gym var inte användbar, enligt socialministern.

”Det är grov osanning”, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Henrik Montgomery/TT

I våras klubbade riksdagen igenom ett tillägg i smittskyddslagen som gav regeringen befogenheter att snabbt stänga ned en rad olika verksamheter för att förhindra smittspridning.

Regeringen bemyndigades att få meddela särskilda föreskrifter om till exempel tillfällig nedstängning av köpcentrum, barer, restauranger, gym- och sportanläggningar eller flygplatser och järnvägsstationer.

Lagändringen gällde dock bara i knappt tre månader och användes aldrig. Den upphörde sista juni.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) begränsade riksdagen regeringens mandat för mycket. De föreskrifter regeringen meddelade skulle ”omedelbart ” efteråt läggas fram i form av en proposition för prövning i riksdagen. ”Omedelbart” handlar om några dagar.

”Det var ett stort problem, för då var det ett stort jobb som skulle göras”, säger Hallengren.

”Vi ville ha mandat från riksdagen att kunna fatta beslut snabbt. Vi fick inte det mandatet av riksdagen.”

Trots att smittspridningen nu ökar i snabb takt planerar regeringen inte att gå till riksdagen och begära att den tillfälliga lagen åter väcks till liv.

”Jag tycker att riksdagen sagt till oss att de inte vill att vi ska ha så stort mandat.”

Enligt Hallengren begränsade riksdagen mandatet så mycket att det inte blev användbart.

”När vi fick det nejet från riksdagen och framför allt från oppositionen med Moderaterna i spetsen, då fick vi använda andra verktyg.”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, upprörs över Hallengrens uttalande.

”Det är rena osanningar. Regeringen fick exakt de befogenheter man bad om”, säger han.

”Det är grov osanning, det Lena Hallengren framför.”

Billström påpekar att riksdagen, inklusive M, röstade ja till regeringens förslag. Han tillägger att det var lagrådet som ville att regeringens föreskrifter om nedstängningar i efterhand snabbt skulle underställas riksdagens prövning.

Att skriva en proposition på så kort tid skulle inte ha varit ett stort problem, enligt Billström.

”Det rör sig om en begränsad arbetsinsats.”

Billström hänvisar också till uttalanden från Hallengren den 7 april som tyder på att hon då var nöjd med riksdagens agerande.

”Lena Hallengren visar ännu en gång att hon inte vet vad hon pratar om. Det är en gång för mycket snart”, säger han.

”Den här regeringen slirar fram när det gäller åtgärder för att begränsa smittspridningen. När det sedan blir fel så är det alltid någon annans fel.”

Sedan en månad tillbaka håller regeringen på med att ta fram en helt ny pandemilag. Ambitionen är att den ska vara på plats till sommaren.

”Egentligen skulle den kunna heta covid 19-lagen därför att den ska ta sikte specifikt på den här pandemin”, säger Hallengren.

Enligt henne blir pandemilagen specifik så till vida att den ska se till att det går att hålla avstånd och att undvika trängsel.

”Det kan ju komma en pandemi i framtiden där viruset sprider sig på ett helt annat sätt”, säger Hallengren.

Den tillfälliga lagändringen som upphörde i somras handlade mycket om att kunna stänga ned verksamheter. Den kommande pandemilagen som regeringen nu arbetar med blir annorlunda.

”Nu går vi mer på att snarare kunna reglera verksamheter”, säger Hallengren.

Hon jämför med lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den ger möjlighet att reglera till exempel hur många personer som får sitta vid ett bord eller hur stora avstånden ska vara.

Regeringen har också använt sig av ordningslagen för att begränsa folksamlingar, men den gäller bara för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Den nya pandemilagen kan komma att omfatta till exempel kollektivtrafik, affärer eller badstränder.

”Behovet är att kunna reglera verksamheter och komma åt det ordningslagen inte gör”, säger Hallengren.

Även smittskyddslagen ska moderniseras, men det arbetet tar betydligt lägre tid än till nästa sommar.

Det finns de som efterlyst utegångsförbud i debatten kring coronapandemin. Men det är inte aktuellt i den kommande pandemilagen.

”Utegångsförbud? Jag vet inte vem som ropar efter det och vilka effekter det skulle få”, säger Hallengren.

Hon pekar på att det skulle behövas undantag för väldigt många olika grupper för att till exempel sjukhus, omsorg, matbutiker, apotek, sophantering och räddningstjänst ska fungera.

Hallengren pekar också på att ett utegångsförbud behöver övervakas.

”Jag tycker kanske att vi ska använda polisen för bättre saker än så, säger socialministern.”


Innehåll från Siemens Energy ABAnnons

”Vi har tekniken för ett fossilfritt energisystem”

En färsk studie från Chalmers visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi.
En färsk studie från Chalmers visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi.

Prognoser visar att elanvändningen i Sverige är fördubblad inom 25 år. Men redan idag ser vi exempel på effekt- och kapacitetsbrist. Så var ska all el komma ifrån, och hur får vi ett pålitligt och stabilt energisystem? Siemens Energy har några av svaren både inte bara för oss i Sverige utan för resten av världen. 

Gasturbindrivna kraftverk, storskaliga värmepumpar liksom transmissionslösningar kan bidra på olika sätt för att hantera variationer från fluktuerande förnybar energi. 

Gasturbinen är redan en central del i världens energisystem, både för att generera el och värme, men även för att balansera elnät och stötta fluktuerande energislag som vind och sol. En färsk studie från Chalmers Universitet visar att gasturbiner på fossilfria bränslen kan spela en viktig roll för att komplettera en utbyggnad av förnybar energi, och då framför allt i vind-dominerade system som vi har i Sverige.

– Överskottsel från vind kan lagras längre tid i form av vätgas som sedan kan användas som bränsle när det finns ett underskott av el från förnyelsebara källor. Då behöver nätet snabbt stöttas med effekt och kapacitet vilket gaskraftverk är lämpliga för. Ur ett beredskapsperspektiv är det även bra att ha elproduktion fördelad i olika regioner, så kallad distribuerad energi, säger Hans Holmström, vd för Siemens Energy i Sverige.

En gasturbin från Siemens Energy kan köras på grön vätgas som inte släpper ut någon koldioxid. Den kan även köras på biometan och biogas, och på flytande biobränslen som till exempel biodiesel. Just biodieseln har goda lagringsegenskaper som gör den lämplig vid behov av el-backup och nätbalansering. 

– När en turbin som körs på biobränsle kombineras med en lösning för koldioxidinfångning kan den dessutom uppnå negativa utsläpp och skapa en kolsänka som reducerar koldioxidhalten i atmosfären.

Även storskaliga, eldrivna värmepumpar kopplade till fjärrvärmenät kommer att spela en stor roll för omställningen av värmesektorn i Europa, tror Hans Holmström. De kan succesivt fasa ut fossila bränslen för produktion av värme och kyla. Samtidigt kan de vara en flexibel resurs med möjlighet att starta och stoppa snabbt för att hantera variationer i elsystemet.

– Klimatförändringsproblemen är akuta och omfattande. Det är upp till oss alla att hitta de lösningar som världen behöver. Vi har teknologin som möjliggör ett robust fossilfritt energisystem – allt från turbiner, elektrolysörer som ger vätgas, till värmepumpar och transmissionsutrustningen som behövs för att bygga ut och stärka elnätet. Vi klarar det inte ensamma. 

Om Siemens Energy
Siemens Energy är ett av världens ledande företag inom energiteknik. Tillsammans med kunder och partners tar de fram energisystem för framtiden och stöder därmed övergången till en mer hållbar värld. För att möta den ökade efterfrågan letar nu företaget efter allt från ingenjörer, logistiker, projektledare, kvalitetsansvariga, inköpare och inköpschefer till svetsare, CNC-operatörer, elektriker, montörer och fältservicepersonal.

Se alla lediga jobb på: siemens-energy.com/jobs

Siemens Energy is a trademark licensed by Siemens AG.

Mer från Siemens Energy AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Energy AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?