Annons

Moderaterna om krispaketet: ”Snålt”

Januaripartiernas senaste krispaket räcker inte. Det anser Moderaterna som hade velat se större satsningar för att rädda fler företag.

”Paketet är för snålt”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under onsdagen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett nytt krispaket riktat till små- och medelstora bolag.

Bland annat innehåller paketet sänkt arbetsgivaravgift i fyra månader för företag med upp till 30 anställda, möjlighet till uppskjuten momsinbetalning och bättre möjligheter till lån genom att staten går in och tar en stor del av risken.

En annan stor satsning är att staten täcker en del av reduceringar på hyran för exempelvis restauranger, som just nu kämpar med drastiskt minskade intäkter.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gav paketet titeln ”historiskt”.

”Det är nattsvart för många företag med konkurser och uppsägningar. Därför är det bra att regeringen går vidare med ytterligare åtgärder. Jag är glad att man har lyssnat på Moderaterna och inför en företagsakut och tar delar av hyreskostnaden för vissa företag”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Kostnaden för januaripartiernas tre krispaket ligger nu på 70 miljarder kronor. Till det kommer olika lånemöjligheter och likviditetsförstärkningar på 565 miljarder kronor.

Tidigare i veckan la Moderaterna fram ett eget paket med sänkta arbetsgivaravgifter i två månader, slopade egenavgifter och pensionsbetalningar.

Kostnaden för det paketet låg på omkring 75 miljarder kronor. Men då handlade det om alla företag, inte exklusivt små- och medelstora företag som i januaripartiernas paket.

Elisabeth Svantesson är inte imponerad av det senaste krispaketet.

”Paketet är för snålt. Man borde ta bord arbetsgivaravgifterna för alla företag. Dessutom riskerar deras förslag att bli administrativt krångligt”, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?