ANNONS:
Till Di.se

Moderaterna sågar jobbuppgörelse

  • SKEPTISK. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till den konstruktion som presenterats för en ny modell för etableringsjobb. ”Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”, säger hon. Foto: Jonas Eng

Alliansens hot om lägre ingångslöner ligger fast – trots parternas uppgörelse om nya etableringsjobb.

Det säger Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson till Di.

Di rapporterade i förra veckan att arbetsmarknadens parter kommit överens om en ny modell med nya etableringsjobb.

De går i korthet ut på att nyanlända och långtidsarbetslösa ska få en full avtalsenlig lägstalön, samtidigt som arbetsgivarna högst ska behöva betala 8 000 kronor i månaden.

Enligt uppgörelsen ska staten stå för mellanskillnaden och jobben bör enligt parterna ge rätt till a-kassa och sjukpenning. Dessutom anser parterna att etableringsjobben, till skillnad från andra subventionerade anställningar, ska kunna kvalificera nyanlända för permanent uppehållstillstånd.

Men Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, är skeptisk.

”Jag är kritisk till konstruktionen”, säger hon.

”Parterna ställer väldigt hårda krav på den tredje parten som inte har varit med i förhandlingarna. Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”, fortsätter hon.

En lång rad tunga LO-förbund, som IF Metall, Handels och Kommunal, står bakom uppgörelsen, medan Byggnads, Transport och flera andra valt att ställa sig utanför.

Nu väntar förhandlingar mellan facken, arbetsgivarna och regeringen, som är pressad och vill ha en lösning på plats.

Förhoppningen, från regeringens sida, är att de nya etableringsjobben ska lösa upp knutarna och få fler nyanlända i arbete.

Men frågan är om det räcker för att allianspartierna ska lägga ned hotet om lagstiftade lägstalöner, som man menar behövs för att få fart på sysselsättningen.

Elisabeth Svantesson säger att det är resultaten som räknas, men gör samtidigt klart att hon ser stora svagheter i den modell som parterna kommit överens om.

Kommer ni att riva upp den om alliansen vinner valet nästa år?

”Det alldeles för tidigt att säga, men vi i alliansen släpper inte våra inträdesjobb, det förslaget ligger fast”, säger hon.

De så kallade inträdesjobben, som hela alliansen står bakom, ska ge unga och nyanlända 70 procent av ingångslönen. Utan några statliga subventioner.

Elisabeth Svantesson påpekar att tidigare erfarenheter av olika jobbåtgärder har ett dystert facit. Därför, menar hon, behövs en helt ny anställningsform.

”Alliansen står fast vid inträdesjobben”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies