1515

Moderaterna sågar jobbuppgörelse

Alliansens hot om lägre ingångslöner ligger fast – trots parternas uppgörelse om nya etableringsjobb.

Det säger Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson till Di.

SKEPTISK. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till den konstruktion som presenterats för en ny modell för etableringsjobb. ”Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”, säger hon.
SKEPTISK. Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till den konstruktion som presenterats för en ny modell för etableringsjobb. ”Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”, säger hon.Bild:Jonas Eng

Di rapporterade i förra veckan att arbetsmarknadens parter kommit överens om en ny modell med nya etableringsjobb.

De går i korthet ut på att nyanlända och långtidsarbetslösa ska få en full avtalsenlig lägstalön, samtidigt som arbetsgivarna högst ska behöva betala 8 000 kronor i månaden.

Enligt uppgörelsen ska staten stå för mellanskillnaden och jobben bör enligt parterna ge rätt till a-kassa och sjukpenning. Dessutom anser parterna att etableringsjobben, till skillnad från andra subventionerade anställningar, ska kunna kvalificera nyanlända för permanent uppehållstillstånd.

Men Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, är skeptisk.

”Jag är kritisk till konstruktionen”, säger hon.

”Parterna ställer väldigt hårda krav på den tredje parten som inte har varit med i förhandlingarna. Det är staten och skattebetalarna som ska betala nästan hela kalaset”, fortsätter hon.

En lång rad tunga LO-förbund, som IF Metall, Handels och Kommunal, står bakom uppgörelsen, medan Byggnads, Transport och flera andra valt att ställa sig utanför.

Nu väntar förhandlingar mellan facken, arbetsgivarna och regeringen, som är pressad och vill ha en lösning på plats.

Förhoppningen, från regeringens sida, är att de nya etableringsjobben ska lösa upp knutarna och få fler nyanlända i arbete.

Men frågan är om det räcker för att allianspartierna ska lägga ned hotet om lagstiftade lägstalöner, som man menar behövs för att få fart på sysselsättningen.

Elisabeth Svantesson säger att det är resultaten som räknas, men gör samtidigt klart att hon ser stora svagheter i den modell som parterna kommit överens om.

Kommer ni att riva upp den om alliansen vinner valet nästa år?

”Det alldeles för tidigt att säga, men vi i alliansen släpper inte våra inträdesjobb, det förslaget ligger fast”, säger hon.

De så kallade inträdesjobben, som hela alliansen står bakom, ska ge unga och nyanlända 70 procent av ingångslönen. Utan några statliga subventioner.

Elisabeth Svantesson påpekar att tidigare erfarenheter av olika jobbåtgärder har ett dystert facit. Därför, menar hon, behövs en helt ny anställningsform.

”Alliansen står fast vid inträdesjobben”, säger hon.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?