ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Moderaterna planerar stort reformprogram: ”Alla ska få ta del av skattesänkningar”

  • Foto: Jack Mikrut

Moderaterna ska ta fram ett nytt stort reformprogram där partiets tyngsta profilområden ska omprövas och utvecklas.

Grunden till en ny skattereform - med sänkt skattetryck - kommer att läggas fram redan i höst.

Efter en historiskt utdragen regeringsbildning stod det till slut klart att Socialdemokraterna vunnit slaget om regeringsmakten.

Moderaterna fortsätter i opposition, Centern och Liberalerna har bytt sida och Stefan Löfven kan styra vidare med ett bredare regeringsunderlag än tidigare.

Samtidigt innebär valförlusten att Moderaterna nu kan utveckla sin egen politik utan att ta hänsyn till de övriga allianspartierna, vilket man inte gjort fullt ut sedan alliansen bildades för 15 år sedan.

Partistyrelsen har nu beslutat att inleda ett stort reformarbete, där alla tunga politikområden ska upp på bordet. Och huvudrollen innehas av Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

”Jag har fått i uppdrag av partistyrelsen att leda en arbetsgrupp som på ett väldigt brett plan både ska utveckla och kanske ompröva politiken”, säger hon.

Reformarbetet ska inledas omgående och i fokus står fem politikområden: Skatterna, arbetsmarknaden, miljö och klimat, bostadsmarknaden och infrastruktur.

”Vi har redan tagit fram en genomarbetad politik på flera områden, men vi kommer också behöva fördjupa och utveckla politiken”, säger Elisabeth Svantesson.

”När det gäller miljö och klimat till exempel så påbörjade vi det arbetet i slutet av förra mandatperioden, men vi har mer att göra när det gäller de frågorna. Det är otroligt viktigt att vi klarar våra klimatmål.”

Reformprogrammet ska läggas fram inför höstens partistämma och då ska också  grunden till en ny skattereform läggas. Elisabeth Svantesson är redan nu tydlig med att hon vill se nya skattesänkningar. 

”Vi moderater är garanten för ett lägre skattetryck. Under de åtta åren med alliansregeringen sänkte vi skatten med 165 miljarder och det var vi som var pådrivande”, säger hon.

Elisabeth Svantesson välkomnar flera av de skatteförslag som regeringen gjort upp om med C och L och tycker det är bra att värnskatten nu tas bort.

Samtidigt anser hon att alla som jobbar borde få del av skattesänkningarna, och inte bara de med de högsta inkomsterna.

Hon delar också kritiken som LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson riktat mot de höjda miljöskatterna. 

”Jag tror att höjda bensinskatter är dålig politik. Redan i dag är skatterna på drivmedel mycket höga, det är två av tre kronor som går till skatt”, säger hon.

Samtidigt är hon kritisk till de motstridiga besked som kommit från Centerledaren Annie Lööf och finansminister Magdalena Andersson om det samlade skattetrycket.

”Det är väldigt tydligt att man saknar en gemensam problembild. Vilka problem är det man vill lösa med den här skattereformen?”, säger Elisabeth Svantesson.

Samma kritik riktar hon mot hela uppgörelsen mellan S, C, L och MP, som hon menar inte svarar upp mot de utmaningar Sverige står inför i dag, med segregationen, gängkriminaliteten och problemen på arbetsmarknaden.

”Det är fyra partiers önskelistor som har travats på varandra. Jag tror att det kan bli dyrt och väldigt käbbligt under några år framöver”, säger hon.

Elisabeth Svantesson säger att Moderaterna kommer att driva en ”aktiv” och ”tuff” opposition under mandatperioden och att partiet inte tänker sätta sig på ”läktaren”.

Samtidigt har Stefan Löfven säkrat upp de mandat som behövs i riksdagen för att driva igenom sin politik – oavsett vad M tycker om den.

Risken är därför stor att M hamnar utanför när det nu ska göras upp om skatterna, höghastighetsjärnvägen, bostadsmarknaden och den framtida migrationspolitiken – reformer som kan påverka Sverige under decennier. 

Enligt Elisabeth Svantesson vilar nu ett stort ansvar på S att tänka långsiktigt och förankra politiken brett. 

”Vi är det stora borgerliga oppositionspartiet och om jag vore socialdemokrat skulle jag tänka att det är viktigt att ha med oss i flera frågor framöver.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies