Moderaterna om krispaketet: ”Snålt”

Januaripartiernas senaste krispaket räcker inte. Det anser Moderaterna som hade velat se större satsningar för att rädda fler företag.

”Paketet är för snålt”, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under onsdagen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett nytt krispaket riktat till små- och medelstora bolag.

Bland annat innehåller paketet sänkt arbetsgivaravgift i fyra månader för företag med upp till 30 anställda, möjlighet till uppskjuten momsinbetalning och bättre möjligheter till lån genom att staten går in och tar en stor del av risken.

En annan stor satsning är att staten täcker en del av reduceringar på hyran för exempelvis restauranger, som just nu kämpar med drastiskt minskade intäkter.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gav paketet titeln ”historiskt”.

”Det är nattsvart för många företag med konkurser och uppsägningar. Därför är det bra att regeringen går vidare med ytterligare åtgärder. Jag är glad att man har lyssnat på Moderaterna och inför en företagsakut och tar delar av hyreskostnaden för vissa företag”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Kostnaden för januaripartiernas tre krispaket ligger nu på 70 miljarder kronor. Till det kommer olika lånemöjligheter och likviditetsförstärkningar på 565 miljarder kronor.

Tidigare i veckan la Moderaterna fram ett eget paket med sänkta arbetsgivaravgifter i två månader, slopade egenavgifter och pensionsbetalningar.

Kostnaden för det paketet låg på omkring 75 miljarder kronor. Men då handlade det om alla företag, inte exklusivt små- och medelstora företag som i januaripartiernas paket.

Elisabeth Svantesson är inte imponerad av det senaste krispaketet.

”Paketet är för snålt. Man borde ta bord arbetsgivaravgifterna för alla företag. Dessutom riskerar deras förslag att bli administrativt krångligt”, säger hon.


Innehåll från Women In TechAnnons

Inkludering en affärskritisk fråga

Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn.
Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn.

IT-branschen växer och efterfrågan på kvinnor är stor. Samtidigt väljer många kvinnor att lämna branschen. En orsak är de dolda kvinnofällorna. För att undvika att fastna i fällan valde systemutvecklaren Sofie Svensson en egen strategi – att odla sin inkompetensprofil.  

Ekvationen går inte ihop. Teknikbranschen skriker efter kompetens och kvinnor är en tydlig bristvara. Men det är svårt att locka dem. Flera undersökningar visar dessutom att hela 40 procent av kvinnorna i branschen överväger att lämna den. 

Den främsta anledningen är kulturen på arbetsplatsen. Kvinnorna upplever bland annat att de ofta tilldelas uppgifter som är mer administrativa och organisatoriska och att de därför får svårare bli inkluderade på riktigt och göra karriär. 

En av dem är Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech. När hon var nyutexaminerad kände hon sig lite underlägsen sina manliga och mer erfarna kollegor. 

– I all välmening försökte min chef ge mig uppgifter som kunde få mig att känna mig trygg. I början kändes det okej – hon ville ju bara hjälpa – men det var ju inte vad jag ville. Jag ville bli en vass systemvetare, säger Sofie Svensson. 

Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech.
Sofie Svensson, systemutvecklare på Bonnier News Tech.

Hon försökte säga nej med argumentet att hon inte var så bra på den typen av uppgifter, men ingen trodde riktigt på henne. Till slut hittade Sofie Svensson en annan väg – hon odlade sin egen inkompetensprofil. Det vill säga att hon gjorde de mer organisatoriska uppgifterna tillräckligt dåligt för att slippa få fler. Strategin fungerade.

– Genom att välja bort de mer typiska ”tjejjobben” kunde jag staka min egen karriärväg. Jag fick möjlighet att fördjupa mig i programmering istället för att fastna i en roll där jag upplevde att mina chanser att utvecklas bromsades upp. 

Olika perspektiv ett måste

Alla vinner på en inkluderande arbetsplatskultur, konstaterar Elin Eriksson, chef för Women in Tech Sweden, ett nätverk för kvinnor i techsektorn. 

– I grunden är det här en affärskritisk fråga. Framgångsrika företag består av människor med olika perspektiv och upplevelser. För att fånga de bästa talangerna och forma de skarpaste teamen måste företagen kunna locka kvinnor och sedan få dem att vilja stanna kvar. 

– De inte råd att missa den möjligheten. Dagens kvinnor nagelfar företagen när de söker jobb och om företagen då inte vågar förändra kulturen kommer de att förlora, säger Elin Eriksson. 

Viktigt med nätverk och förebilder 

Den 10 mars arrangerar Women in Tech Nordens största teknologikonferens för kvinnor. Det är åttonde året i rad och i årets digitala upplaga samlas 3 500 deltagare, vilket är rekord. 

– Vi vill få in fler kvinnor i branschen och vet att behovet av nätverk och förebilder är stort. Där fyller konferensen en viktig funktion. Och vi välkomnar människor av alla kön att delta, säger Elin Eriksson.

Bonnier News Tech är samarbetspartner i Women in Tech. Under en av konferensens sessioner möts Frida Nyvinger, Head of Customer Experience på Bonnier News, och Sofie Svensson i ett samtal om hur man navigerar för att undvika ”tjejjobb”, hur strategier behöver förändras och varför det är så viktigt att ha en stark inkompetensprofil. 

 

Mer från Women In Tech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Women In Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?