ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Moderaterna om bankskatten: ”Helt aningslöst”

  • ”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter”, skriver Elisabeth Svantesson. Foto: Christine Olsson/TT

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skräder inte orden när hon kommenterar lördagens regeringsförslag om att låta en ny bankskatt finansiera nästa års med 5 miljarder kronor höjda försvarsanslag.

”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret”, säger hon i ett skriftligt uttalande apropå lördagens pressträff om bankskatt.

”Att dessa fyra partiet [sic] väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst”, fortsätter hon.

Försvarssatsningen och bankskatten ska aviseras i budgetpropositionen för 2020 och bygger på en överenskommelse mellan partierna i den så kallade Januariöverenskommelsen (S, MP, C och L).

Centerpartiledaren Annie Lööf hyllade i februari 2017, då partiet hon leder var i opposition, på Twitter att regeringen då backade från bank- och kapitalmarknadsskatt:

Påmind om detta på lördagen av Expressenreportern Niklas Svensson svarade Annie Lööf att bankskatten nämns i det så kallade januariavtalet.

”Ingen nyhet, står i det överenskomna januariavtalet som presenterades redan i januari i år att det ska genomföras under mandatperioden. För den nyfikne gick också Alliansen till val på en form av bankskatt 2014”, hette det från Annie Lööf på Twitter.

Inför valet 2018 pekade Anette Dahlberg, erfaren fondförvaltare , ut bankskatten som en av de viktigaste politiska frågorna ur ett börsbolagsperspektiv.

Vilka politiska frågor är viktiga för börsbolagen?

”En sådan fråga för förstås bankskatten, där behöver vi klara besked.”

”En annan fråga är vinster i välfärden. Vård- och utbildningsföretagen har pressats av den frågan”, sa Anette Dahlberg i en Di-intervju.

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, är försiktigt positiv till bankskatten.

”Om det sker på rätt sätt. Att man hittar en strukturellt riktig beskattning som beskattar bankernas risktagande och inte tidigare idéer att lägga det på bankanställda, så är det rimligt att öka skatteuttaget från banksektorn och använda det till andra saker”, säger han och tillägger: 

”Vi har själva föreslagit en bankskatt baserat på bankernas skuldsättning och risktagande, för att kunna finansiera sänkt skatt på arbete och förstärkt välfärd”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies