Annons

Moderaterna om bankskatten: ”Helt aningslöst”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skräder inte orden när hon kommenterar lördagens regeringsförslag om att låta en ny bankskatt finansiera nästa års med 5 miljarder kronor höjda försvarsanslag.

”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter”, skriver Elisabeth Svantesson.
”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter”, skriver Elisabeth Svantesson.Foto:Christine Olsson/TT

”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter. Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret”, säger hon i ett skriftligt uttalande apropå lördagens pressträff om bankskatt.

”Att dessa fyra partiet [sic] väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst”, fortsätter hon.

Försvarssatsningen och bankskatten ska aviseras i budgetpropositionen för 2020 och bygger på en överenskommelse mellan partierna i den så kallade Januariöverenskommelsen (S, MP, C och L).

Centerpartiledaren Annie Lööf hyllade i februari 2017, då partiet hon leder var i opposition, på Twitter att regeringen då backade från bank- och kapitalmarknadsskatt:

Påmind om detta på lördagen av Expressenreportern Niklas Svensson svarade Annie Lööf att bankskatten nämns i det så kallade januariavtalet.

”Ingen nyhet, står i det överenskomna januariavtalet som presenterades redan i januari i år att det ska genomföras under mandatperioden. För den nyfikne gick också Alliansen till val på en form av bankskatt 2014”, hette det från Annie Lööf på Twitter.

Inför valet 2018 pekade Anette Dahlberg, erfaren fondförvaltare , ut bankskatten som en av de viktigaste politiska frågorna ur ett börsbolagsperspektiv.

Vilka politiska frågor är viktiga för börsbolagen?

”En sådan fråga för förstås bankskatten, där behöver vi klara besked.”

”En annan fråga är vinster i välfärden. Vård- och utbildningsföretagen har pressats av den frågan”, sa Anette Dahlberg i en Di-intervju.

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, är försiktigt positiv till bankskatten.

”Om det sker på rätt sätt. Att man hittar en strukturellt riktig beskattning som beskattar bankernas risktagande och inte tidigare idéer att lägga det på bankanställda, så är det rimligt att öka skatteuttaget från banksektorn och använda det till andra saker”, säger han och tillägger: 

”Vi har själva föreslagit en bankskatt baserat på bankernas skuldsättning och risktagande, för att kunna finansiera sänkt skatt på arbete och förstärkt välfärd”.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera