Annons

Moderaterna KU-anmäler Ygeman för påstått trots: ”Skiter i EU-nämnden”

Statsminister Stefan Löfven (S) har redan fått två KU-anmälningar mot sig för att inte ha lytt majoriteten i EU-nämnden och talat för kärnkraften som hållbar på det senaste toppmötet.

Nu får energiminister Anders Ygeman (S) också en.

Foto:Jessica Gow/TT

”Anders Ygeman skiter i EU-nämnden och viker ner sig istället för att stå upp för svensk kärnkraft och det svenska energisystemet när det verkligen gäller i EU, anser Lars Hjälmered”, energipolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Han begär att KU, riksdagens konstitutionsutskott, ska granska om Ygeman struntade i det mandat han hade med sig till det extrainsatta mötet med EU-ländernas energiministrar den 26 oktober. En majoritet i nämnden bestående av Moderaterna Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gav honom förhållningsorder om att föra fram att ”den svenska uppfattningen är att svensk och europeisk kärnkraft ska klassas som hållbar i taxonomin”.

De fyra partierna har majoritet, så kallad falsk, i EU-nämnden men inte i riksdagen som helhet. Det hänvisade statsministern till när han kritiserades för att inte följa EU-nämndens order inför EU-toppmötet dagarna före Ygemans möte, där inte heller han tog upp kärnkraften som hållbar.

Vad Hjälmered och hans parti har kunnat utröna tog energiministern inte upp frågan på sitt möte. Moderaterna hänvisar bland annat till videoupptagningar som finns på ministerrådets hemsida där diskussionen på mötet kan ses. Där talar ministrar från andra länder för kärnkraften som en hållbar investering i EU:s taxonomi.

Taxonomin är en lista som EU-kommissionen håller på och tar fram och där olika projekt och energislag klassas som hållbara investeringar eller icke. Just nu driver tiotalet EU-länder en kampanj för att kärnkraften ska klassas som hållbar i taxonomin, vilket ger tillgång till mer kapital för investeringar.

Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera