1515

Moderaterna KU-anmäler två S-ministrar

Moderaterna anklagar regeringen för att blockera riksdagens beslut om kärnkraften och partiet har nu valt att anmäla två enskilda ministrar till Konstitutionsutskottet.

Kärnkraften har länge varit en känslig fråga i svensk politik och det fortsätter den att vara, trots den historiska energiuppgörelsen som slöts under den förra mandatperioden.

En viktig del handlar om energiforskningen, och huruvida de pengar som avsätts dit även ska kunna gå till forskning om kärnkraft.

Svaret från regeringens sida har varit nej, men enligt M- och KD-budgeten, som antogs i början av december förra året, är svaret tvärtom ja. 

”Budgetbeslutet slår tydligt fast att det är av stor betydelse att forskning på energiområdet inkluderar samtliga relevanta kraftslag, inklusive kärnkraft”, säger Carl-Oskar Bohlin, moderat ordförande i näringsutskottet.

Anslagen till energiforskningen fördelas av Energimyndigheten och enligt Moderaterna borde regeringen, till exempel genom regleringsbrev, försäkra sig om att även kärnkraften får del av pengarna.

Men efter budgetbeslutet har ingenting hänt och nu har Moderaterna valt att vända sig till Konstitutionsutskottet, KU, som man vill ska inleda en granskning av hur regeringen hanterat frågan.

”Regeringen har inte tagit in det beslut som riksdagen har fattat”, säger Carl-Oskar Bohlin och fortsätter.

”Det leder till att ingenting av de här 1,5 miljarderna i forskningsanslag nu går till kärnkraftsforskning. Det menar vi är ett tydligt exempel på att man faktiskt inte har hörsammat riksdagens beslut.”

KU-anmälan riktas mot näringsminister Ibrahim Baylan, tidigare energiminister, och hans efterträdare Anders Ygeman, som nu är energi- och digitaliseringsminister.

”Det blir upp till KU att titta på vilken minister det är som har brustit i uppdraget. Rent formellt var Baylan fortfarande energiminister när budgeten beslutades, men Ygeman har heller inte gjort något sedan han tog över”, säger Carl-Oskar Bohlin.

 


Innehåll från ThalesAnnons

Det är dags att ta itu med utmaningen som ransomware-attacker utgör

Det kommer fler och fler rapporter på att cyberattacker växer i volym och påverkan, då attackerna har blivit mer avancerade och skadliga. Omfattningen och effekten av attackerna har gjort ransomware till ett globalt problem, som påverkar offentliga och privata organisationer. 

Även om nyhetsrubrikerna översvämmas av incidenter på alltifrån kritisk infrastruktur och sjukvård till detaljhandel och utbildning finns det idag en stor möjlighet att hantera utmaningen.

– Optimismen är inte utan grund, vi är alla medvetna om hotet och dess inverkan. Säkerhetsorganisationer har utvecklat processer för att mildra ransomware-attacker och säkerhetstekniken har utvecklats för att kunna göra de kontroller som krävs för att stärka organisationer mot sofistikerade angripare, säger Keith Hale, Regional Director for Encryption products på Thales.

Bakom varje attack som gör nyhetsrubriker finns det dessutom många framgångsrika blockeringar mot motståndarna som försöker kapa känslig data, menar Keith Hale.

– Angriparna bakom attackerna har gjort starka uttalanden om sina möjligheter och avsikter. Samtidigt är företag mer medvetna än någonsin om taktiken och den skadliga effekten av en attack. Chefer inom alla industrisektorer förstår att det primära säkerhetshotet är cyberbrottslingar, och i synnerhet hotet om ransomware.

Många företag avsätter nu medel för att stärka cybersäkerhetsställningar och investerar i utbildning av sin personal för att de ska känna igen signaler på förestående ransomware-attacker.

– Även om det inte finns någon spåkula för att ta itu med hotet från ransomware kan företag och offentlig verksamhet lita på robusta riktlinjer publicerade av nationella säkerhetsorganisationer. Det hjälper dem att utveckla sin strategi för att identifiera och skydda sina missionskritiska och känsliga tillgångar. CISA1, NCSC2 och NIST3 har alla lagt ut proaktiva steg och förebyggande mekanismer som kan hjälpa organisationer att bygga en strategi mot ransomware. Det gör att sannolikheten för att drabbas minskar, likväl som spridningen av skadlig programvara inom organisationen och effekten av attacken, avslutar Keith Hale.

Om Thales

Vi och våra partners har byggt upp kunskap och expertis för att mildra ransomware-attacker. Vi har utvecklat en branschledande portfölj som kartlägger policyerna som utvecklats av CISA, NCSC och NIST. Besök vår webbplats och upptäck hur våra lösningar kan hjälpa dig att minimera risken för ransomware, eller kontakta en av våra experter. 

1 CISA Fact Sheet: Protecting Sensitive and Personal Information from Ransomware-Caused Data Breaches

2 NCSC Guidance: Mitigating malware and ransomware attacks

3 NIST Data Integrity: Identifying and Protecting Assets Against Ransomware and Other Destructive Events

 

Mer från Thales

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Thales och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?